Op bezoek bij de Bundesdelegiertenkonferenz van de Duitse Groenen

Als extra handje bij de Europese Groene Partij, heb ik de gelegenheid om dit weekend bij het congres van de Duitse Groenen in Berlijn (#bdk14) als gast rond te lopen. Niet helemaal de beste gelegenheid om met m’n Duitse campagnecollega’s te overleggen, aangezien die met veel belangrijkere zaken – het congres zelf – bezig zijn, maar wel een mooie kans om eens te zien hoe dat er aan toe gaat bij onze Oosterburen.

Bloggen in het Facebook- en Twittertijdperk

Ik vind het maar moeilijk, dat bloggen anno 2013. Een paar maanden geleden besloot ik om m’n eigen weblog weer helemaal te actualiseren, enerzijds om m’n WordPress-skills weer wat op te poetsen, maar vooral ook om te kijken of ik het nog een beetje kan, dat bloggen. En wat blijkt; het is nog verdomd moeilijk in deze moderne tijden waarin je iedere gedachte binnen 140 tekens op Twitter slingert en je vakantiefoto’s (alleen voor vrienden) op Facebook zet.

Jaloers op de Vlaamse Brusselaar

Man, wat ben ik stikjaloers op het gemak waarmee de Vlaamse Brusselaar (in mijn ogen) zo goed tweetalig zijn: Nederlands waar het kan en Frans waar het moet. Of andersom. Ondanks m’n wekelijkse uurtjes Franse les, kom ik voorlopig niet verder dan een brood bij de bakker bestellen. Ik krijg al klamme handen als ik eraan denk dat ik volgende week naar de kapper moet. Niets van dat alles bij menig bevriende Belg in Brussel.

Ik werd gisteravond in het prima restaurant Le Zinneke (met Brusselse keuken) nog extra met m’n neus op de feiten gedrukt. Naast ons zat een Brusselse familie met een dochtertje van (schat ik) zo’n jaar of vier. Moeiteloos wisselde ze tussen Nederlands en Frans. Net als de rest van haar familie.

Ik heb nog een lange weg te gaan. Misschien vanmiddag op café maar eens een gesprekje aanknopen met m’n buurman, om te oefenen.

Delhaize: Pangasius, heerlijk, duurzaam én ingevlogen

Op m’n luie zaterdagavond bladerde ik rustig het receptenblaadje van de Delhaize (zeg maar de Belgische Albert Heijn) door, toen m’n oog viel op een gecopywrite berichtje over de pangasiusvis. “Pangasius, heerlijk en duurzaam”, stond er boven. Goed om te zien hoe er op steeds meer plaatsen aandacht is voor duurzaamheid, dacht ik; dat je rekening houdt met de milieu-impact van wat je eet. Het artikel vertelt dan ook netjes dat bij de kweek van de vis rekening gehouden wordt met de omgeving. Maar toen las ik de laatste alinea…

Een viptransport om de versheid in de winkel te verzekeren

Om de versheid van de pangasius in de winkelrekken te verzekeren, werkt de vaste leverancier van Delhaize enkel met kwekers die zich slechts 2 uur van de luchthaven van Ho Chi Minstad bevinden. De vis wordt na aankomst, en na het uitvoeren van de nodige controles, onmiddellijk vervoerd naar het verdeelcentrum van Delhaize.

Nederland vindt Europese Unie prima (peiling september 2012)

Afgelopen week was het weer zover. De mening van GroenLinks over Europa mag niet meer, volgens Bert B. Ik weet het, GroenLinks is nu niet echt een grootmacht in de Tweede Kamer. Maar waarom is de opvatting van GroenLinks dat we een beter Europa nodig hebben om de uitdagingen (eurocrisis, klimaat) van deze tijd aan te pakken, dan ineens ongepast? Waarom moeten we per se alleen luisteren naar de burgers die géén behoefte hebben aan een sterk Europa?

Zo heb je ’t over Friezen, zo heb je ’t over dooien

Dat winterweer hoeft van mij niet zo. Maar er zijn genoeg Nederlanders die (al of niet beneveld door de media) helemaal enthousiast worden van een stukje schaatsen in Friesland. Dan komt bij mij weer een stukje van (stiekem toch briljante) Herman Finkers over de elfstedentocht naar boven.

Tjibbe, Sjoerd en Wibbe die zouden het wel rooien
Tjibbe, Sjoerd en Wibbe die zaten mooi te klooien
Zijn in een wak gereden, volledig overleden
Zo heb je ’t over Friezen, zo heb je ’t over dooien

De elfstedentocht, door de bocht, met Berenburg, Berenburg

Het liedje komt uit een stukje waarin Finkers uitlegt dat een beetje ellende altijd goed is voor extra betrokkenheid van de luisteraar. Ieder couplet voert hij de ellende een beetje op. Bekijk ook vooral even de video waarin je ziet dat het publiek (anno 1985) niet echt weet hoe ze moet reageren op het laatste couplet.

“Dat heeft zo’n jongen toch niet nodig?”

Advies aan Rutte: Benadruk dat Europa ons niet overkomt

Iets meer dan een jaar geleden vroeg premier Mark Rutte (met zijn vorige kabinet) de knappe koppen van de Adviesraad Internationale Vraagstukken om advies over hoe om te gaan met de ‘nieuwe’ bevoegdheden van het Europees Parlement. Het advies verscheen vorige week dinsdag: De Nederlandse politiek en rijksoverheid creëren vaak een kunstmatige tegenstelling tussen Den Haag en Brussel, met als doel om er zelf beter uit te komen. Logischerwijs gaat dat ten koste van de geloofwaardigheid van de Europese Unie.

“Er moet worden benadrukt dat Europa ons niet overkomt en het is van belang dat bewindslieden [Nederlandse ministers, JS] staan voor de besluiten die zij in de Raad zijn overeengekomen.”
AIV – Nederland en het Europees Parlement: investeren in nieuwe verhoudingen

Laten we hopen dat Rutte dit advies van de AIV ter harte neemt. Eerste test is de eurotop van volgend weekend over de voorstellen van Van Rompuy om de Europese Unie te verstevigen. Als Nederland instemt met het eindresultaat (als het zover komt), dan verwacht ik dat het Nederlandse kabinet ook in Nederland dat compromis actief verdedigt als verbetering van de Europese Unie (die we zo hard nodig hebben).

Kaaswinkel Catherine

Het Betere van Brussel: Shoppen voor fijnproevers

Anderhalf jaar nadat ik officieel naar Brussel ben geëmigreerd, ontdek ik nog iedere week nieuwe restaurants, cafés en winkels die de moeite waard zijn. Zo ook dit weekend. Het is natuurlijk zonde om die niet met iedereen te delen. Reden voor een nieuwe rubriek: Het Betere van Brussel. Vandaag maar meteen een zwik winkels voor de fijnproever (op loopafstand van elkaar) die je niet mag missen als in in Brussel winkelt: Onder andere een heerlijke bakker, een schattig kaaswinkeltje, versgebrande koffie en daarna toch nog even op café voor een lekker biertje. Shoppen maar!