Wat is je visie op internetjournalistiek?

Deze vraag kreeg ik van een afstuderende student Journalistiek. Hij schrijft zijn afstudeerscriptie over de concurrentie tussen de traditionele en de digitale journalistiek in Nederland. Hij vroeg of ik wat kon zeggen over mijn visie op internetjournalistiek en weblogs. Geen probleem, als ik het maar op m’n weblog mag zetten.

1. Hoe zou jij internetjournalistiek definieren en hoe passen weblogs daarin?
Ik heb gemerkt dat er veel verschillende definities van internetjournalistiek worden genoemd. Er zijn op het internet een hoop verschijningsvormen van journalistiek. Ten eerste hebben we de “gewone, standaard” journalistiek uit de traditionele media die nu gewoon op internet gezet wordt, denk bijvoorbeeld aan nu.nl. Daarnaast heb je de collectieve nieuwssites waar iedereen zijn eigen nieuwberichten kan toevoegen zoals bij www.ohmynews.com. Weblogs tenslotte onderscheiden zich daar weer van omdat ze meestal geen eigen nieuws schrijven. Weblogs becommentariëren het nieuws dat ze uit andere (online-)media halen, het is dan weer de vraag of je dat journalistiek noemt of niet.

2. Wat zijn volgens jou de grote voordelen van weblogs en nieuwssites ten opzichte van kranten?
Ten eerste de snelheid. Online media kunnen veel sneller reageren dan de traditionele media. Dat verschil zie je ook terug op de nieuwssites van kranten, radio en tv. Die zijn altijd langzamer dan hun broertjes die alleen maar op internet publiceren.
Ten tweede kunnen vooral weblogs aandacht besteden aan onderwerpen die niet in de traditionele media worden besproken omdat zij vinden dat die niet belangrijk genoeg zijn. Doordat weblogs berichten op weblogs zich soms als een olievlek kunnen verspreiden, kunnen de weblogs meer aandacht vragen voor zo’n vergeten onderwerp.

3. Hoe denk je dat de toekomst eruit ziet voor weblogs en nieuwssites? Zullen ze nog aan populariteit winnen of is dit al de top?
Weblogs zullen vooral dienen als commentaargevers op het nieuws, waarbij ze af en toe zelf een onthulling kunnen doen. Voor het “echte” betrouwbare nieuws blijven de traditionele media en de gevestigde nieuwssites van belang. Qua populairiteit zal er nog veel meer aandacht komen voor weblogs, maar niet persé voor de gevestigde grote weblogs van nu. Er zal meer versnippering optreden waarbij elk onderwerp zijn eigen belangrijke weblogs met experts heeft.

3 comments
  1. Nog niet, degene die mij de vragen stelde wilde liever niet genoemd worden, maar ik heb gevraagd om een berichtje wanneer zijn scriptie klaar is.

  2. Jeroen, is die scriptie over concurrentie tussen de traditionele en de digitale journalistiek beschikaar?

  3. De scriptie komt eraan, ik ben er hard mee bezig. Als zij is ingeleverd, zal ik een bericht achterlaten op Marketingfacts waar zij te vinden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *