Elf kilometer in de rij om de paus te zien

Joline en ik zijn veilig aangekomen in de Eeuwige Stad: Rome. We hebben geluk gehad, want onze gastvrouw vertelde dat er veel vluchten zijn geannuleerd vanwege de begrafenis van de paus. De komende dagen zullen we via een internetcafeetje om de hoek jullie met woord en beeld op de hoogte houden van de gebeurtenissen in Rome. Hier volgt alvast een verslagje van gisteren en vandaag, de foto’s staan in het fotoboek.

woensdag 6 april
De vlucht vanaf Airport Niederrhein (Lenie bedankt!) naar Rome Ciampino verloopt zonder problemen. Voor de zekerheid hebben we van tevoren alvast een taxi besteld om ons naar B&B Bed in Rome te brengen, dan zouden we er lekker snel zijn. De taxicauffeur is echter zo aardig om alvast een rondrit door de stad te geven, inclusief de typisch Romeinse verkeersopstoppingen. Het ritje van het vliegtuig naar ons onderkomen duurt dus maarliefst anderhalf uur. Ondertussen valt het ons op dat de hele stad vol hangt met posters waarop Il Papa bedankt wordt voor zijn goede zorgen voor de stad.
Wanneer we om wat te gaan eten even richting de Sint Pieter lopen, zien we massa’s mensen in de rij staan om de paus nog een laatste eer te bewijzen. Een vrouwtje naast ons vertelt dat er die dag twee rijen waren geweest van ieder elf kilometer lang! Je begrijpt dat we dat iets te veel moeite vonden. Een stuk verderop in de stad is het een stuk rustiger, daar kunnen we heerlijk écht Italiaans eten.

donderdag 7 april
Via een krakkemikkige tram bereiken we de al even troosteloze metro. De stations zijn volgeklad en zien er vies uit, toch voel je je er niet onveilig. De eerste buurt die vandaag op het programma staat is het Forum Romanum. Veel ruïnes waarvan nog maar een paar zuilen overeind staan. Het is moeilijk om je voortestellen dat dit ooit het centrum van de wereld is geweest. Het Colosseum is zoals de naam al doet vermoeden, kolossaal. De tien euro om binnen te gaan, hebben we er echter niet voor over.
We hebben wel geld over om naar binnen te gaan bij de Capitolijnse Musea. Daar zien we beelden en schilderijen uit de tijd van de Grieken (en hun Romeinse kopieën), maar ook uit latere periodes. Een museum in Nederland zou al blij zijn met één zo’n werk in haar collectie.
Daarna eten we een paninni in een klein zaakje waar een stokoude man en vrouw achter de bar staan. Schuifelend komen ze onze broodjes naar de tafel brengen.
Voordat we terug gaan naar onze kamer lopen we eerst nog een ronde door de wijk bij het Campo de’ Fiori, met veel gezellige straatjes en statige palazzo’s. We lopen nog een flink stuk terug naar de tramhalte en ondertussen zien we dat er op het Piazza del Popolo enorme televisieschermen zijn neergezet. Morgen is de uitvaart van Johannes Paulus II, ik ben benieuwd of wij nog iets anders kunnen doen dan toekijken.

1 comment
  1. uhm.. Je bent op vakantie ook druk?? RELAX een beetje 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *