Open source cursus over online journalistiek

Niels Hendriks is docent van de master Communicatie en Multimediadesign aan de Katholieke Hogeschool Limburg in Genk start met een experimentele open source-cursus. Het gaat om de cursus Content is king, waarin de zoektoch naar de toekomst van (online) journalistiek aan de orde komt.
Het open source-karakter van de cursus komt to uitdrukking in een zeer uitgebreide wiki-pagina. Op deze pagina kan iedereen (student of niet) literatuur aandragen die in de thema’s van de cursus past. De wiki is te vinden op http://cmdstud.khlim.be/~niels/newjournalism. Ik zal me vanmiddag eens graven op mijn harde schijf om te kijken of ik nog enkele aanvullingen kan doen. Neem eens een kijkje en kijk of je zelf ook kunt bijdragen aan de inhoud van de cursus.
De inhoud van de cursus zelf is trouwens ook zeer interessant.

De digitale revolutie heeft een aantal veranderingen teweeggebracht die het voor de gewone bezoeker/lezer makkelijk maakt om zelf te publiceren en de mediëring van de beroepsjournalist (de gatekeeper) uit te schakelen. In “Content is King” willen we nagaan wat de gevolgen hiervan zijn voor het bestaande journalistenberoep. Voorts gaan we dieper in op nieuwe trends (community journalism, participatory journalism, …) en behandelen we hete hangijzers zoals de status van de beroepsjournalist en het probleem van objectiviteit en ethische waarden bij deze vorm van “amateur-publiceren”.

Niels vertelde me dat het de bedoeling is dat studenten op hun eigen weblogs proberen om (amateur)internetjournalisten te zijn en dat er in latere jaren hopelijk een samenwerking kan ontstaan met een lokale krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *