Les Blogs Plus (2): Zo kan het ook

Vanochtend postte ik nog over het teleurstellende gebruik van weblogs door de Nederlandse traditionele media. In Les Blogs Plus behandel ik vandaag een krant die het wel snapt, waarbij het ‘weblog‘ van de Volkskrant afsteekt als een nijlpaard op een missverkiezing. Neem maar eens een kijkje bij het verkiezingsweblog van Guardian Unlimited.
Update: Via Frankwatching en Wired ontdekte ik een pagina met een overzicht van alle Britse verkiezingsweblogs.

De redactie van de Guardian weet hoe een weblog in elkaar steekt. Berichten hebben duidelijk een persoonlijk kenmerk van de schrijver en zijn makkelijk te lezen vanaf een beeldscherm. Geen enorme lappen tekst, maar in korte stukjes worden interessante nieuwsfeiten uitgelicht.

En de berichten zijn netjes voorzien van een permalink. Daarnaast gebruikt het weblog tal van extra functionaliteiten; dat maakt het weblog een zwaar weblog. In het derde hoofdstuk van mijn scriptie waarin ik weblogs definieer, besluit ik om weblogs met weinig functionaliteiten (trackbacks, RSS) als licht te kwalificeren, een weblog met veel extra functionaliteiten noem ik een zwaar weblog. (Lees versie 0.01 van Hoofdstuk 3 – Weblogs en weblogs)

Het verkiezingsweblog van de Guardian is dus duidelijk een zwaar weblog, met de mogelijkheid om commentaar te geven (aardig uniek denk ik), RSS-feeds en de nieuwe functionaliteit Folksonomic Zeitgeist. Deze applicatie geeft een overzicht van tags die gebruikt worden in het weblog, tags die vaak gebruikt voorkomen worden groter weergegeven dat tags die minder vaak voorkomen.

Ook een leuk onderdeel is het Blair Watch Project, waarin lezers zelf (gephotoshopte) foto’s kunnen oploaden uit de campagne. De leukste worden op Flickr.com gepubliceerd.
Tenslottte geeft het verkiezingsweblog van de Guardian zichzelf een plaats in de blogosphere door zelf te verwijzen naar andere posts van blogs die de moeite waard zijn.

Om met de woorden van Joe Trippi te spreken; Guardian Unlimited gets it! Zij zien hoe ze de kracht van weblogs en haar gemeenschappen kunnen gebruiken. Wie volgt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *