Hans Laroes over de macht van het Journaal

Gisteren gaf Hans Laroes, hoofdredacteur van NOS Nieuws op verzoek van SIB Utrecht een korte lezing over de wel of niet aanwezige macht van een nieuwsinstituut als het NOS Journaal. Laroes sprak over twee onderwerpen, ten eerste had hij het over de taak van de journalistiek om de democratie te controleren, ten tweede sprak Laroes over de groeiende invloed van het Journaal door de ‘ontlezing’.

De bewakers van de democratie
Journalisten kloppen zichzelf graag op de borst als het gaat om het controleren van de democratie. Ze vinden dat een van de kerntaken van journalisme. Een nadeel hiervan is echter dat journalisten op hun beurt weer macht krijgen om te bepalen wat wel gecontroleerd wordt en wat niet. Volgens Laroes zijn journalisten soms te eenzijdig in hun opvatting over wat nieuws is.

Ontlezing en gezag van het Journaal
Daarna sprak Laroes over de afnemende aandacht van het publiek voor kranten door de ontzuiling. Dit fenomeen wordt in medialand ‘ontlezing’ genoemd. Gek genoeg lezen meer jongeren de gratis kranten Metro en Spits, maar Laroes wil dit geen journalistiek noemen omdat ze alleen berichten van de persbureau’s overnemen.
Maar door deze ontlezing komt er wel meer aandacht voor het Journaal als dé gezaghebbende nieuwsbron van Nederland. Geen ander medium kan immers tippen aan de miljoenen kijkers die elke dag afstemmen op het Journaal van acht uur. Ook onder jongeren blijkt het Journaal erg veel gezag te hebben, speciaal daarom komt NOS Nieuws vanaf september met een speciale jongerennieuwssite.
Het gezag van het Journaal geeft de redactie de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op de samenleving. Zie het als een oervorm van het slashdot-effect. De redactie probeert (vanzelfsprekend, zou je mogen hopen) om op een zo eerlijke manier een afweging te maken van wat nieuws is.

Transparantie
Tenslotte sprak Hans Laroes over transparantie. Hij vindt dat een nieuwsinstituut dat zoveel gezag heeft en dat wordt bepaald door de overheid, zo transparant mogelijk met zijn nieuwskeuzes moet omgaan. Op korte termijn scoor je misschien met sensationeel nieuws, op langere termijn blijf je scoren door constant hoge kwaliteit te leveren.

Weblogs
Na afloop sprak ik Hans Laroes nog even aan om wat meer te weten te komen over de manier waarop het Journaal omgaat met weblogs. (Het blijft toch voor m’n scriptie.) Hij vertelde me dat NOS Nieuws bezig is met het opzetten van een speciale bronnenredactie. Deze redactie moet constant allerlei bronnen scannen op zoek naar nieuws, hier zullen ook weblogs in de gaten gehouden gaan worden. Hij merkte wel op dat het vooral in het geval van weblogs erg belangrijk is om de feiten te controleren. Ik ben benieuwd.

1 comment
  1. heheh .. komt weer het ‘scannen’ terug !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *