Kennedy wint tv-debat van Nixon, maar waar is het bewijs?

Iedereen kent het verhaal over het debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Kennedy en Nixon in 1960. Het debat werd zowel op de radio als op televisie uitgezonden. Uit onderzoek zou blijken dat de televisiekijkers Kennedy als winnaar aanwezen en dat de radioluisteraars Nixon de winnaar vonden.
Nu blijkt dat er nergens een primaire bron te vinden is van dit onderzoek. Veel wetenschappers (o.a. McLuhan en Street) verwijzen naar dit beroemde onderzoek, maar verwijzen nergens naar het daadwerkelijke onderzoek.

Het onderzoek zou aantonen dat Kennedy het televisiedebat heeft gewonnen door zijn charismatische verschijning en doordat Nixon en zenuwachtig en zweterig bij stond. De radioluisteraars hadden meer aandacht voor de inhoud van het debat en merkten dat Nixon daarin veel sterker was dan Kennedy.
Het debat is na te luisteren en te lezen (maar helaas niet te zien) op de site van de John F. Kennedy Library.

Als iemand toch denkt een verwijzing te hebben naar de primaire bron van dit onderzoek, dan hoor ik dat graag. De beloning is een eervolle vermelding en een geweldige bijdrage aan de wetenschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *