Talpa sluit FFV Retecool. Is dat verstandig?

De juridische afdeling van Talpa heeft Retecool in een mail gesommeerd om de afbeeldingen van de Foto Fuck Vrijdag van 1 juli over Tapla te verwijderen. De reactie van Reet: “Helaas heeft Talpa veel meer doekoe dan Retecool ooit met haar advertenties bij elkaar zal kunnen schrapen, dus hebben we weinig zin om er met gestrekt been in te gaan.” De foto’s zullen tot woensdag 13 juli om 13.43 uur online staan.
Los van de vraag of Talpa juridisch gezien een poot heeft om op te staan, kan het zo zijn dat deze ‘opdracht’ Talpa meer schade brengt dat de bewuste FFV. Inmiddels is er op Retecool een uitgebreide discussie losgebarsten en ook andere weblogs praten mee. Inmiddels besteedt zelfs de Telegraaf aandacht aan het onderwerp.

Ten eerste is de mail die Tapla verstuurde aan Retecool niet even handig geschreven. Een stukje:

Het gebruik van onze (merk)naam, logo’s, auteursrechtelijk beschermde werken (zoals foto’s en onderdelen van onze website) in de ingezonden uitingen en uitingen die op andere wijze schadelijk (kunnen) zijn voor Talpa, verbieden wij. Met name de uitingen waarin wordt verwezen naar terrorisme, pornografie, incest, homoseksualiteit en de holocaust kunnen wij niet erg waarderen en zijn schadelijk voor Talpa. (…)
Voorts verzoek ik u zich te onthouden van het doen van negatieve uitspraken over Talpa, alsmede van enige uiting over dit verzoek.
Bron: Mail van Talpa aan Retecool

Ten tweede laat Talpa zien een parodie niet te kunnen waarderen, terwijl ze zelf met het binnenhalen van Jack Spijkerman zelf er blijk van te willen geven te willen gaan parodiëren. Als gevolg van deze actie zullen de zoekresultaten van “Talpa weblogs” verwijzen naar deze websites, net zoals nu gebeurt met de zoekopdracht “Elsevier weblogs“. Zie hier het eeuwige geheugen van het internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *