Tegenlicht ontrafelt mediabeleid kabinet

De aflevering van Tegenlicht van afgelopen zondag De media en de markt, de kijker en de macht over de toekomst van de publieke omroep is een schoolvoorbeeld van een programma zoals dat alleen binnen de publieke omroep gemaakt kan worden. Felix Rottenberg interviewt verschillende figuren uit het Nederlandse medialandschap waaronder Wim van de Donk, als voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid mede vormgever van de huidige mediaplannen van het kabinet, en Laurens Drillich, de voorzitter van BNN.

Het programma legt duidelijk de vinger op deze zere plek van het voorgenomen kabinetsbeleid inzake de publieke omroepen.
De politiek ziet problemen in de representatie van de publieke omroep. De publieke omroep is – zoals de naam al zegt – van het publiek. De politiek mag daar zelf niet te veel over te zeggen hebben. Als oplossing voor dit probleem komt de WRR met de oplossing om terug te gaan naar de (verzuilde) situatie van de ledenomroepen. Hoe meer leden een omroep heeft, des te meer zendtijd krijgt het te vullen.
Drillich van BNN verwijst terecht het plan naar te prullenbak. De jongeren (doelgroep van BNN) zijn namelijk nooit bereid om het het (verhoogde) lidmaatschapsgeld van 24 euro te gaan betalen. Leden van de EO zullen dit echter veel eerder wel zijn. Het gevolg is een enorme scheefgroei in de representativiteit van de oproepen, waarmee de door het kabinet zo geprezen functies van opinie en debat volkomen verwateren. De omroepen moeten steeds meer moeite steken in het werven van leden om geen zendtijd te gaan verliezen, iets wat ongetwijfeld ten koste gaat van het programmabudget.
Het valt me op dat het rapport van de WRR zo kortzichtig is in haar opvattingen, terwijl het juist poogt om een grote toekomstvisie te ontwikkelen voor Nederland. Ze hebben een grote kans laten liggen om de publieke omroep sterk te maken, niet om de concurrentie aan te gaan met de commerciële omroepen, maar ook kwalitatief hoge programma’s te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *