Scriptie Blogocratie online

Eindelijk is het dat zover. Mijn scriptie over weblogs en politiek, ‘Blogocratie’, is bijna beoordeeld. Reden voor mij om de scriptie online te publiceren. De scriptie is zowel in html te lezen, als te downloaden in pdf via http://www.minitrue.nl/blogocratie.
Retecool had gister om half twaalf al de primeur omdat Google zo verdraaid snel was met indexeren. Dat wordt nog eens wat met die weblogs.
Hieronder staat een kort persbericht over het onderzoek, waarin ik in het kort de uitkomsten bespreek. De komende dagen zal ik steeds hoofdstukken uit mijn scriptie uitlichten en uitgebreider bespreken.

“Weblogs brengen politiek dichter bij de burger”

Dat is de uitkomst van het afstudeeronderzoek waarmee Jeroen Steeman, student Nieuwe Media en Digitale Cultuur aan de Universiteit Utrecht op 21 oktober afstudeert. In de relatie tussen burgers en politici spelen media een uiterst belangrijke rol. Maar door de vercommercialisering van de traditionele media als televisie, radio en kranten verliezen de burgers het vertrouwen in de politiek. Het onderzoek naar weblogs en politiek wijst uit dat weblogs – zowel van politici, als van niet-politici – deze trend kunnen keren.

Het onderzoek gaat nader in op de verschillende kenmerken die weblogs kunnen hebben in politieke communicatie. Het gaat hierbij om weblogs als nieuwsmedium, als discussieplatform en als plaats voor het herbergen van een virtuele gemeenschap. Al deze drie functies hebben verschillende consequenties in de communicatie tussen politici en burgers.

Ten eerste zorgen weblogs ervoor dat er meer mogelijkheden ontstaan voor burgers om politiek nieuws te publiceren. Ze zijn niet meer afhankelijk van traditionele media om belangrijk nieuws naar buiten te brengen. Weblogs democratiseren het nieuws. Iedereen kan immers een weblog openen en gaan schrijven, maar een weblog kan ook potentieel door iedereen gelezen worden. Hierdoor zijn burgers in staat om rondom één politiek onderwerp verschillende invalshoeken te lezen en zo de mogelijke vervorming van het nieuws door traditionele media en politici zelf te omzeilen.

Deze democratisering van het nieuws zorgt er ten tweede ook voor dat burgers kunnen participeren in het publieke debat. Een weblog is uitstekend geschikt om op te discussiëren. Dat kan doordat bezoekers reageren onder een bericht op één weblog, maar dat kan ook doordat verschillende webloggers ieder op hun eigen weblogs met elkaar in discussie gaan. Vervolgens kunnen ook politici zich in dit debat mengen, wederom zonder tussenkomst van traditionele media.

Tenslotte zijn politici door weblogs in staat om een actieve virtuele gemeenschap van lezers te vormen. Deze virtuele gemeenschap van trouwe lezers kan vervolgens gevraagd worden om online of offline actie te ondernemen. De persoonlijke netwerken van de leden van een gemeenschap kunnen er voor zorgen dat meer mensen zich gaan interesseren voor deze weblogs en zo dus voor meer aandacht voor politiek zorgen.

Om te voelen hoe het is om met ‘de poten in de modder te staan’ heeft Jeroen Steeman tijdens zijn onderzoek regelmatig proefhoofdstukken van zijn scriptie gepubliceerd op zijn eigen weblog, Minitrue.nl. Daar schrijft hij af en toe over interessante onderwerpen rondom weblogs en politiek, maar ook over willekeurige zaken die hij interessant vindt.

De scriptie heeft als titel Blogocratie en is online zowel in html als in pdf gepubliceerd op http://www.minitrue.nl/blogocratie. Neem voor meer informatie contact op via het e-mailformulier.

5 comments
  1. Gefeliciteerd Jeroen!

  2. En nu zorgen dat je AIO gaat worden!

  3. Had hem idd al via reet gezien, maar nu dus officieel, zelfs voorzien van een spammend persbericht! In ieder geval gefeliciteerd, en ik zal mij er in verdiepen

  4. Gefeliciteerd Jeroen! Welkom bij de groep der afgestudeerden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *