Hoe hoog is de Balkenendenorm eigenlijk?

Nou? Noem eens een bedrag? Studenten van de Fontys Hogeschool Journalistiek zochten het uit op hun weblog. En wat blijkt, de media weten het zelf ook niet precies. Maar zes van de vijftien onderzochte kranten meldde het juiste bedrag: € 176.000. Nu zitten de andere kranten er maar € 5.000 euro naast, maar je zal het maar extra in je handje krijgen.

Het bovenstaande komt uit een project van de Fontys Hogeschool Journalistiek, waarin studenten drie weken lang de nieuwsmedia controleren op de juiste weergave van de feiten: Factchecking. Zo lezen we dat een Cadeautjesroof (Telegraaf) waarschijnlijk gewoon een vergeten tas was en dat het ANP het niet zo nauw neemt met statistisch onderzoek. Good werk jongens! Jammer dat het project maar drie weken duurt, eigenlijk zouden we zo’n weblog standaard in de Nederlandse blogosfeer moeten hebben.

(via Villamedia en ICT en Onderwijs BLOG)

3 comments
 1. Hai Jeroen,

  We worden overstelpt met enthousiaste reacties, de studenten vinden het vreselijk leuk om te doen, het is razend leerzaam… kortom: we gaan eens in alle rust bekijken of we hier structureler mee aan de slag kunnen. Ook omdat is gebleken dat er bijkans met ieder verhaal waar we de tanden in zetten, wel iets aan de hand is. En dat is tegelijik ook wel weer triest….

  Theo Dersjant,
  docent journalistieke technieken,
  Fontys Hogeschool Journalistiek.

 2. Tsja, iedereen heeft wel eens gehad dat je enthousiast een artikel leest omdat je daar zelf veel vanaf weet en vervolgens weer teleurgesteld bent over hoeveel fouten erin staan. Moet je nagaan hoe dat zit met de artikelen waar je zelf niks vanaf weet…

 3. […] nog even door te gaan op het vorige item van onjuiste berichtgeving in de nieuwsmedia, NRC Next (mét gedegen Europees nieuws) verwijst naar […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *