The Electric Kool-Aid Acid Test

The Electric Kool-Aid Acid TestAls (verlaat) verjaardagscadeautje kreeg ik van Léon en Wouter The Electric Kool-Aid Test van Tom Wolfe. In het ‘waargebeurde’ boek vertelt Tom Wolfe over Ken Kesey (onder andere schrijver van One Flew Over the Cuckoo’s Nest) en zijn Merry Pranksters, een rondreizende LSD (= acid) en marihuana gebruikende leefgemeenschap. Wolfe beschrijft de gebeurtenissen op een impressionistische manier, zoals ze “plaatsvonden” volgens de schrijver, Ken Kesey en de Pranksters. Deze manier van schrijven trekt je recht het verhaal in, echt een aanrader.

Met hun prachtige met DayGlo beschilderde bus Furthur trekken Kesey en de Pranksters rond door Amerika en organiseren Acid Tests, grote multimediale feesten waarbij massaal acid gebruikt wordt. De Pranksters zijn nauw verbonden met de Grateful Dead, de band die vaak optrad bij de Acid Tests. Er wordt ook wel gezegd dat de Merry Pranksters de overgang vormden tussen aan de ene kant de Beat Generation van Jack Kerouac en anderen van de jaren veertig/vijftig en aan de andere kant de hippies van de jaren zestig/zeventig.

Furthur
Furthur

Om nog nauwkeuriger te zijn kunnen we Neal Cassady aanwijzen als de spilpersoon. In On The Road is hij de meereizende vriend (= Dean Moriarty) van Jack Kerouac (= Sal Paradise), in The Electric Kool-Aid Acid Test is hij de buschauffeur van Further. Het levensverhaal van Cassady is eigenlijk heel tragisch. Van een (stuiterende) inspirerende persoon van de Beat Generation zinkt hij steeds verder af in het moeras van alcohol- en drugsgebruik waardoor hij absoluut geen rust kan vinden in zijn leven. Hij blijft vrouw en kinderen verlaten om rond te trekken door Amerika en Mexico. Zo duikt hij ook af en toe op in The Electric Kool-Aid Acid Test. In 1968 sterft Neal Cassady op 41-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan een overdosis of verkeerde combinatie van drugs. Lees voor meer info de wiki-entry van Neal Cassady.

Jack Karouac (links) en Neal Cassady (Foto: Carolyn Cassady)

In mijn zoektocht op het net naar info over Neal Cassady kwam ik terecht op Neal Cassady Estate, de webpagina die nog door de (ex-)vrouw Carolyn en kinderen wordt bijgehouden. Daar staat ook een prachtig verhaal van de familie Cassady die Neals onfijlbare theorie over winnen bij de paardenraces uittest. Zonder positief resultaat.

Op de site kun je ook rechtstreeks bij de drukker Carolyn Cassady’s boek over Neal, Off The Road bestellen. Er is pas een nieuwe uitgave uitgekomen naar aanleiding van de uitgave van On The Road – The Original Scroll. Als het goed is zijn er nog gesigneerde exemplaren (van Off The Road) beschikbaar bij de drukker. Uiteraard volgt er hier een verslag wanneer ik ook dat boek heb gelezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *