Blog Action Day: Investeer in Afrika

Vandaag is het Blog Action Day. De dag waarop bloggers op de hele wereld één onderwerp onder de aandacht brengen. Dit jaar is dat armoede. (Met dank aan de post van Krispijn die me weer aan Blog Action Day én aan MyC4 herinnerde.)

Stukje vlees van Justus?
Stukje vlees van Justus?

Ondanks de kredietcrisis stap ik de kapitaalhandel binnen. Binnen half uur ben ik ineens investeerder in een lokale kroeg, twee telecombedrijven en een slagerij/restaurant… in Afrika! Nouja, nog niet helemaal, de aanvragers moeten eerst mijn aanbod nog accepteren. Het zou zomaar kunnen dat ze een goedkoper aanbod krijgen van een andere investeerder.

Het internet is natuurlijk een uitstekende tool om microkrediet te faciliteren. Niet alleen de vraagkant kan worden beantwoord, maar ook het aanbod van kapitaal kan via het internet geregeld worden. En dat kan ook op microniveau, zoals ik mezelf nu maar even zie. Hoe? Onder andere via de website MyC4. Deze website zorgt ervoor dat jij met je kleine kapitaaltje rechtstreeks kunt kiezen in welke kleine ondernemen jij je geld stopt en welke rente je daarvoor zou willen ontvangen. Het voelt een beetje als Dragon’s Den in het klein. Blader maar eens door de lijst met mogelijke investeringen. Het aflossen gebeurt per maand met een looptijd van meestal een of twee jaar.

Bij mij is de keuze gevallen op de volgende investeringen:

Justus Mwangi Waruiru

Slagerij en restaurant

Land: Kenia Kenia
Investering: € 20
Rente*: 15% p.a.
Looptijd: 12 mnd
Henry Njoroge Njenga

Pub

Land: Kenia Kenia
Investering: € 15
Rente*: 15% p.a.
Looptijd: 12 mnd
Yao Koffi Kossonou

Telefoonkaartverkoper

Land: Ivoorkust Ivoorkust
Investering: € 30
Rente*: 12% p.a.
Looptijd: 12 mnd
Milele Communications

Telefoonverkoper

Land: Kenia Kenia
Investering: € 30
Rente*: 15% p.a.
Looptijd: 12 mnd
Totale investering: € 95
Gemiddelde rente: 14,05%

* De rente lijkt hoog, maar dat komt door het valutarisico en het hogere risico op je investering dan bij de (stabiele) bank op de hoek. Dit zijn hele aanvaardbare percentages in de regio.

Binnen een paar dagen of weken hoor ik of mijn investeringen geaccepteerd zijn. Uiteraard hou ik iedereen via Minitrue.nl op de hoogte van de voortgang van de investeringen.

Update: Milele Communications heeft goedkopere financiers kunnen vinden en bedankt daarom voor mijn investering. € 11,55 heb ik geherinvesteerd in Milele Communications voor een rente van 14%, € 15 investeer ik op advies van Joline in Vinste Tours and Safaris, voor een rente van 15%.

7 comments
 1. klinkt goed maar het voelt voor mij persoonlijk toch niet heel erg goed om mensen in derde wereld landen tegen zulke percentages geld te lenen.
  ik leen zelf al een tijdje geld via kiva aan arme boeren uit de derde wereld en heb tot nu toe altijd mijn geld terug gekregen (weliswaar zonder rente 🙂 )
  maar goed succes ermee!

 2. Volgens de website zijn deze rentepercentages heel normaal en zelfs aan de lage kant in Afrika. Vergeet niet dat de westerse banken heel efficiënt werken en daarom hele lage rente kunnen geven op hun leningen.

  Ik wilde zelf juist niet zomaar uit liefdadigheid geven of lenen zonder rente, maar juist laten zien dat een stabiele economische situatie tot resultaat kan leiden voor zowel investeerder als lener.

 3. Dus jij hebt me uit Vinste Tours and Safaris geknikkerd ! 😉

 4. @willem bij kiva betaalt de ondernemer naar mijn weten ook rente, alleen ontvang je als investeerder geen rente. Bedenkt ook dat de rente die je ontvangt ook redelijk in de buurt van commercieel krediet van westerse banken zit. Die hanteren voor bedrijven of consumenten ook rustig 10 tot 14% rente.

  Bovendien hoeft de ondernemer niet van je te lenen, ben zelf al meerdere keren leningen kwijtgeraakt doordat de ondernemer een beter bod van z’n lokale bank kreeg. Alleen maar toe te juichen: meer concurrentie en betere marktwerking 🙂

 5. [quote comment=”34716″]Dus jij hebt me uit Vinste Tours and Safaris geknikkerd ! ;-)[/quote]
  Tsja, dan had je toch iets lager moeten gaan zitten met je rente! Ben benieuwd of er na verloop van tijd ook een dalende gemiddelde rente uitkomt doordat de site groeit of doordat de leningen stabieler worden.

 6. Beste jeroen

  je bent jong en je wilt wat. daar is niets mis mee.
  maar een vraagje: ken je Agenda 21 van de verenigde naties?

  Lees deze eens goed door. Wellicht bergijp je niet hoe de toekomst eruit zal gaan zien.
  Ook niet na het lezen van Ahenda 21.

  de toestand in de wereld heeft sinds 2001 bewezen dat het bergafwaarts gaat. Niet alleen in Africa.
  Nu is Amerika aan de beurt, daarna Europa.

  vg BigSister

 7. Misschien is dat mijn zogenaamde jonge naïviteit, maar ik geloof niet echt dat de wereld “bergafwaards” gaat hoor. We moeten alleen zorgen dat we de klimaatcrisis op een eerlijke en rechtvaardige manier tackelen.
  Snap eerlijk gezegd ook niet echt wat Agenda 21 daar allemaal te maken heeft, behalve dan dat het die zorgen lijkt te ondersteunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *