“Kiek uut, je stiep stet nog uut.”

De hele week volg ik al de quizwoordjes uit het Nijmeegs dialect van De Gelderlander, maar nog zonder succesvol resultaat. (zo: flenke = spijbelen, za: dallesdekker = armoedzaaier, vr: diereke = poepen, do: knoefel = kreukels, wo: kedin = afgesproken)

Tot vanavond, want deze ken ik wel! Een stiep is natuurlijk een fietsstandaard, te gebruiken in een zin als: “Kiek uut, je stiep stet nog uut.”

Aanstaande vrijdag, 31 oktober, wordt het Nimweegs Dictee voor de tiende keer uitgesproken in de raadzaal van het stadhuis. Voorlezer Jan Roelofs legde twee jaar geleden al op video uit wat het Nimweegs Dictee precies inhoudt. In het Nimweegs uiteraard, met wat woordjes om te oefenen.

Tot slot nog een bonusopgave uit mijn eigen Nijmeegs woordenboek. Oplossingen kun je hieronder kwijt en de winnaar krijg natuurlijk een leuke Nijmeegse prijs. (Koen is uitgesloten van deelname, hij heeft namelijk hetzelfde Nijmeegse woordenboek in de kast staan.)

“Je het fan die kerrels die ien de böskes ien de Goffert feliefde stellekes af sitte te spekke.”

Wat betekent afspekke?

Dan pak ik nu weer de knieper om ekkes telefisie te kieke. Haje!

4 comments
  1. Er is zelf een Wikipedia-lemma gewijd aan het Nimweegs!

  2. gokje: bespieden?

  3. Ah Gak!
    Wrom ken ik nie meedoen?
    Asof ek alles al wit?
    Ek heb ech nie mien goedwies kapot heur!

  4. afspekken is verlekkerd kijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *