Dan Gillmor te gast op BlogBoat 1.0 in Gent

Helaas kan ik er niet heen omdat ik dan heerlijk op vakantie ben, maar voor iedereen die wel in de buurt is en geinteresseerd in nieuwe media en journalistiek, lijkt BlogBoat 1.0 op zondag 9 november in Gent me absoluut een aanrader.

Hoofdgast is Dan Gillmor, een journalist die in zijn boek We the Media uit 2004 beschreef hoe journalisten en nieuwsorganisaties niet bang moeten zijn voor de nieuwe ontwikkelingen dankzij het internet. Ze moeten die nieuwe ontwikkelingen juist omarmen, gebruik de enorme kracht van het net uit bijvoorbeeld burgerjournalistiek. Maar zorg er wel voor dat je dat op een eerlijke manier doen. Geef de credits waar ze thuishoren. We the Media was een van de hoekstenen van mijn scripie Blogocratie. Ik ben heel benieuwd hoe Dan Gillmor nu tegen het (Amerikaanse) medialandschap aankijkt, waarin toch inderdaad steeds meer journalisten gaan bloggen.

Over the last couple of years traditional media has tried to formulate an answer to this development in finding a balance between print – and online information, in keeping track with the newest technological trends to present their information and in figuring out how to integrate citizen journalism within their (online) information channels.  What are workable/feasible models for the future?

In what way technological developments will influence the way we deal with news and information. Will they empower us more, will new constraints appear and will the old once be sorted in time? Is there a possible role for guides/filters and who would these filters be (newspapers, well known bloggers … ? And in line with the later, is there a possible role for guides/curators guiding non-expert users through the information in an open way build on trust and reputation? What are the possible ways forward for mainstream media in working with citizen journalists?
(Bron: Website BlogBoat 1.0, nadruk van de schrijver)

Ik hoop alleen dat de eeuwige discussie over de vraag of bloggen ook journalistiek kan zijn nu eindelijk eens begraven kan worden. Journalistiek is een werkwijze, bloggen een publicatiewijze. Al heb ik het idee dat dat wel goed gaat komen omdat het volgens mij vaak alleen een Nederlandse discussie is. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat een Belgisch/Nederlandse bijeenkomst vaak interessanter is, omdat het je verplicht om je eigen inzichten over de Nederlandse maatschappij ook inzichtelijk uit te leggen voor een Belg, en andersom.

En nog een pré: De hele bijeenkomst is gratis. Ik vind het jammer dat interessante bijeenkomsten vaak hoge toegangsprijzen hebben, daarmee wordt het vaak alleen toegankelijk voor de hogere chefs van grote bedrijven en dat komt de kwaliteit vaak niet ten goede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *