De grote Lincoln is geboren in een houten hutje

Zoals het hoort zijn we deze zondag begonnen met een stevig ontbijt van roereieren met spek. Een aantal ladies die gisteravond dronken achter ons zaten in de bar zitten nu weer achter ons in de ontbijtzaal, zij kunnen dit ontbijt vast goed gebruiken.

Daarna vertrekken we richting Nashville; met muziek van Johnny Cash op de achtergrond via de regionale wegen. Onderweg stoppen we om de vermoedelijke geboorteplaats van Abraham Lincoln te bezoeken in Hodgenville. Het dorp telt twee straten met een rotonde, waar een groot beeld van Abe de bezoeker afleidt. Ongeveer twee mijl verderop blijkt een bos te zijn waar de ouders van Lincoln een houten hutje hebben gebouwd vlakbij een stroompje: Sinking Spring. Ondanks dat Abraham hier maar twee jaar heeft doorgebracht, hebben ze er een behoorlijk bezoekerscentrum rondom gebouwd. Er is een museumpje dat eigenlijk grotendeels bestaat uit aannames; waarschijnlijk heeft Lincoln deze boom gezien, want die stond op de hoek van het land van zijn vader, zijn moeder heeft Abe leren schrijven want zij kon haar naam schrijven, maar de mooiste was wel die over het hutje. Men is er zeker van dan Lincoln op deze plek is geboren en lange tijd dacht men dat het hutje dat ze hadden ook echt het geboortehutje was. Daarom hebben ze, om het hutje goed te kunnen bewaren, er een neo-klassieke tempel omheen gebouwd. Hiervoor heeft president Theodore Roosevelt in 1909 zelfs nog de eerste steen gelegd. Maar later zijn ze toch gaan beseffen dat het vrijwel onmogelijk was dat dit het echte hutje was, er klopten een aantal dingen niet zoals de grootte en de hoogte. Maar het gaat dus om het idee; de grote Lincoln is geboren in een houten hutje.

Flickr Tag Error: Call to display photo '3018960105' failed.

Flickr Tag Error: Call to display photo '3018960129' failed.

Na deze leerzame onderbreking weer verder op weg, via kleine dorpjes en gehuchten komen we halverwege de middag aan in Music City USA: Nashville. We hebben al gauw het hostel gevonden waar we de komende nachten gaan doorbrengen, klein maar gezellig op ongeveer twintig minuutjes lopen van de stad. Eenmaal in de stad aangekomen vinden we eerst het tourist information center in het Sommet Center waar de voorbereidingen voor de Country Music Awards voor komende woensdag al in volle gang zijn. We krijgen foldertjes en een kaart mee, en omdat het koud is gaan we de eerste de beste coffee bar binnen die we zien om deze goed te bestuderen. Het is een gezellig tentje, waar ze zelfgemaakt ijs verkopen, en de meest uiteenlopende soorten koffie en chocolademelk. Een beetje opgewarmd na een white chocolate mocha, een chocolademelk met slagroom en een grote muffin trekken we het stadje in. Nashville is niet zo heel groot (maar wat wel als je Chicago gewend bent tegenwoordig) maar de binnenstad is gezellig met veel honky tonks. Overal waar je loopt klinkt muziek, of het nu uit de bars komt of van de straatmuzikanten. We hebben een biertje gedronken in een bar (twee bier voor de prijs van 1 ($ 4,50) op zondag) en gegeten in het Hard Rock Cafe. Van de mevrouw van het hostel kregen we de tip om ’s avonds naar the Station Inn te gaan, waar een gratis bluegrass jamsessie zou plaatsvinden. Het was een beetje een vage tent, maar het werd langzaamaan wat drukker en gezelliger. Het was een echte jamsessie, mensen die binnenkwamen met gitaren en banjo’s die lekker mee gingen doen. Op een gegeven moment waren er wel vijftien man en één vrouw aan het spelen en zingen. In het midden van de cirkel muzikanten zat zelfs een blinde man die geweldig banjo speelde en zong en zelfs jonge jongens (van vast nog geen eenentwintig) die bas en banjo speelden. Een heel gemixt gezelschap dat er lol in had om samen muziek te maken.

Flickr Tag Error: Call to display photo '3020857269' failed.

3 comments
  1. Geweldig verhaal van Lincoln’s zogenaamde geboortehutje…Dat is weer zoiets typisch amerikaans! Als ze niks hebben om trots op te zijn, dan verzinnen ze wel wat hahaha 😉

  2. hoi Jeroen,
    ik geniet van je verhalen…heerlijk!!!
    Groetjes Ellen.

  3. De tempel om Lincoln’s hutje heen is nog groter dan dat geval om “de steen” in Plymouth! Ben benieuwd hoe jullie Nashville verder vinden..hebben jullie alle “the south will rise again” en confederate artikelen in de touristenwinkels ed al gespot?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *