De belegering van Vicksburg

Vicksburg is vooral bekend van de belegering tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. In een notendop: de zuidelijke staten hebben zich afgescheiden van de Verenigde Staten vanwege onenigheid over het invoeren van slavernij in nieuwe staten, waarop de overgebleven, noordelijke staten (the Union) de zuidelijke (the Confederates) aanvielen. (Meer op Wikipedia)
Vicksburg was in handen van de zuidelijke staten en door zijn hoge ligging aan de Mississippi waren de zuiderlingen in staat om de handel op de rivier (de slagader van Amerika) te beheren. Reden voor Generaal Grant om in 1863 te proberen om Vicksburgs te veroveren. Nadat diverse pogingen om de stad bij storm in te nemen waren mislukt, besloot Grant om de stad te belegeren. Een grote rol in de belegering speelden de nieuwe oorlogsschepen. Radarboten die met bepantsering waren omgebouwd tot slagschepen.

USS Cairo
USS Cairo

Uiteindelijk moesten de zuiderlingen zich overgeven op 4 juli 1863. En tot de Tweede Oorlog werd daarom Independence Day in Vicksburg niet door de blanke bevolking gevierd, alleen door de African-Americans, de (afstammelingen van de) bevrijde slaven.
Vrij snel na de burgeroorlog werd het gebied rondom Vicksburg, waar de noorderlingen en de zuiderlingen in loopgraven soms oog in oog met elkaar stonden, uitgeroepen tot een nationaal park. Na een reünie van soldaten uit beide kampen in 1917 werden er in het park monumenten opgericht voor soldaten uit verschillende staten.

In het park is een rondleiding uitgezet van 16 mijl (ongeveer 26 kilometer), die je geheel in Amerikaanse traditie natuurlijk met de auto moet volgen. In veertien stops rij je langs de monumenten voor de deelnemende soldaten en langs de beide linies en en zie je hoe de beide legers gelegen hebben. Het enige vervelende was alleen dat ons gehuurde nieuwe hypermoderne GPS-systeem dat ons automatisch van informatie had moeten voorzien bij de verschillende stops niet werkte. Achja, dan selecteren we maar ‘met de hand’ de video’s met uitleg van de parkwacht. Nu weten we echt (bijna) alles over de Amerikaanse burgeroorlog.

2 comments
 1. Hoi Jeroen,
  Mooi interessant stuk….meer over vertellen bij jullie thuiskomst…
  Geniet nog deze week.
  groetjes Ellen.

 2. Lieve Joline & Jeroen,

  Excuses dat ik niet eerder heb gereageerd!! Het is iedere keer (door mij) blijven liggen.
  Neemt niet weg dat ik het fantastisch vindt wat Joline (en Jeroen ook) allemaal heeft gedaan! Ik ben ook zeer voor Obama. Wat heb je allemaal meegemaakt! Moet geweldig zijn om ook de positieve uitslag mee te maken. Er moet echt iets veranderen in de wereld en dat begint bij ieder van ons (is mijn idee, ik wil niet belerend zijn). Geniet nog lekker en een goede reis naar huis!

  Liefs, Françoise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *