Zomaar wat cijfers uit de Europese begroting

Helaas is het uitstekende cijferwerk over de Europese begroting uit De Volkskrant van gisteren nergens online te vinden, dus moest ik het wel citeren/herschrijven en hier neerplempen. Wist je bijvoorbeeld dat…

0,70 euro per dag

Dit is het bedrag dat iedere EU-burger per dag inlegt voor de begroting van de Europese Unie (in totaal 130 miljard euro voor 2012).

42 euro per dag

Dit is het bedrag dat iedere Nederlander per dag inlegt voor de begroting van de Nederlandse begroting (in totaal 257 miljard euro voor 2012).

1,08 procent

Dit is de EU-begroting als het percentage van het Bruto Binnenlands Product (BBP).

Meer dan 40 procent

De nationale begrotingen van de EU-landen bedragen tussen de veertig en zestig procent van het BBP.

62 procent

Gemiddeld stegen de begrotingen van de EU-landen zelf in de afgelopen tien jaar (2000-20120) met 62 procent.

37 procent

Stijgingspercentage van de EU-begroting over dezelfde periode, maar het aantal lidstaten steeg van vijftien naar zevenentwintig.

94 procent

Het percentage van de EU-begroting dat teruggaat naar de EU-lidstaten, bijvoorbeeld in de vorm van subsidies.

6 procent

Het percentage van de EU-begroting bestemd voor salarissen, pensioenen en gebouwen voor EU-ambtenaren.

Met dank aan De Volkskrant voor de cijfers, dus.

6 comments
 1. Leuke post. De cijfers over de EU-begroting vind ik wel sterk omdat ze aantonen dat het in Europees verband geen enorm bedrag is en ook maar beperkt voor “bureaucratie” wordt ingezet. De vergelijking met nationale begrotingen vind ik minder nuttig. Buiten dat het allebei begrotingen zijn, zijn er weinig overeenkomsten: ze worden voor zeer verschillende diensten aan de burger gebruikt. Of die diensten nuttig zijn, is een belangrijkere vraag in het debat. Daar zit ook nog een ander punt dat euro-skeptici vaak gebruiken: de genoemde 94% gaat terug naar de lidstaten, maar niet in gelijk deel als ze hebben ingelegd. Kortom, welvaartsverdeling. Of je dat goed vindt of niet hangt ook meer van je normen en waarden af dan van precieze percentage. Dus nog genoeg ruimte voor discussie! 🙂

 2. Een veel gehoord verwijt is altijd dat Europa meer geld wilt hebben (dat de begroting groeit), terwijl de lidstaten moeten bezuinigen. De cijfers met de groei van de begroting tonen aan dat dit dus niet waar is. Veel interessanter is het inderdaad om te discussiëren over de invulling van de EU-begroting. Blijven we boeren op deze manier subsidiëren? Of zetten we dat budget anders in en proberen we de landbouw te vergroenen?
  En over welvaartsverdeling: De subsidies zijn bedoelt om arme regio’s in staat te stellen om zich economisch te ontwikkelen. Alle andere landen (met Nederland als handelsland voorop) profiteren vervolgens volop van de handel met de economische groeiende regio’s. Andersom zie je nu dat het ook werkt: De Nederlandse economie zakt in omdat we minder kunnen handelen met Griekenland, Spanje en Italië. Als Nederland slim is dan stimuleren ze de economische ontwikkeling daar en profiteert ze daar later van.

 3. Historisch is de nationale begrotingsgroei groter geweest dan idd. Maar wat niet zo mediageniek is, is dat EU nu wil groeien terwijl de meeste (alle?) lidstaten bezuinigen. Maar goed, dat is een klein puntje. Dat NL netto profiteert van EU is idd al vaker aangetoond. Dus mijn zegen heb je. 🙂

 4. Appels en peren. Onvergelijkbaar omdat ze andere dingen doen. Wat is nou je punt? De EU doet momenteel veel dingen die ze niet zou moeten doen. Conclusie: de begroting van de EU kan nog veeeeeeeel kleiner.

 5. Tsja, de Nederlandse begroting kan ook veel kleiner. Maar ik heb niet zo’n zin in Amerikaanse toestanden.
  Leuk dingetje: Dankzij de nieuwe buitenlanddienst van de EU kunnen in veel landen de nationale ambassades dicht. Dat levert een boel geld op.

 6. … nou, als dat ´t is… daarvoor hoeven we geen EU op te tuigen.
  Bovendien is het maar de vraag of het zo slim is om al die ambassades dicht te gooien. We hebben geen gemeenschappelijke buitenlands beleid en je kunt maar beter een eigen ambassade hebben voor elk land met een eigen buitenlands beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *