Kaaswinkel Catherine

Het Betere van Brussel: Shoppen voor fijnproevers

Anderhalf jaar nadat ik officieel naar Brussel ben geëmigreerd, ontdek ik nog iedere week nieuwe restaurants, cafés en winkels die de moeite waard zijn. Zo ook dit weekend. Het is natuurlijk zonde om die niet met iedereen te delen. Reden voor een nieuwe rubriek: Het Betere van Brussel. Vandaag maar meteen een zwik winkels voor de fijnproever (op loopafstand van elkaar) die je niet mag missen als in in Brussel winkelt: Onder andere een heerlijke bakker, een schattig kaaswinkeltje, versgebrande koffie en daarna toch nog even op café voor een lekker biertje. Shoppen maar!

Bakkerij Charli

Campagne-brood van Bakkerij Charli
Campagne-brood van Bakkerij Charli

Een brood van vier euro is duur. Maar wel lekker. Het beste supermarktbrood rent gillend weg bij de broden van deze bakker: iedere ochtend gebakken nadat ze vierentwintig uur (en soms wel vier dagen) hebben gerezen. Dit brood heeft geen beleg meer nodig. En dan heb ik nog niet eens over de croissantjes en chocoladebroodjes. Of over het gebak.

Sint-Katelijnestraat 34 (zie ook kaartje onderaan) – website

Viswinkel Noordzee

Even aan de bar een oestertje wegtikken met een glaasje wijn? Zelfs in de winter kun je terecht bij de buitenbar van viswinkel Noordzee. Ook met ruime keus aan andere vis of schelpdieren voor als oesters niet je favoriet zijn. Pas nog een lekkere gerookte makreel meegenomen.

Sint-Katelijnestraat 45 – website

Beenhouwerij Jean Ghysels

Jean Ghysels
Netjes achter het hekje blijven staan.

Ze noemen zichzelf de beste beenhouwer van Brussel. Alleen al de moeite waard om heel even binnen te kijken vanwege de klassieke indeling van de winkel: Geen nieuwerwetse vitrine, maar een klein hekje om de klanten op afstand te houden van de uitgestalde vleeswaren.

Sint-Katelijnestraat 24 – website

Koffie van Corica

De smaak van koffie gaat achteruit vanaf het moment dat ie gebrand wordt. De beste koffie kun je dus het beste kopen bij een winkel die zelf de bonen brandt. Eén van die winkels in Brussel is Corica (Comptoir Oriental des Cafés). En als je niet weet welke van de koffiesoorten je moet kopen, dan probeer je toch even snel een kopje?

Kiekenmarkt 49 – website

Charcuterie Le Petit Normand

Is er een Nederlandse vertaling voor charcuterie? Ik denk dat vleeswarenwinkel nog het dichtst in de buurt komt. Ideaal voor een belegd broodje om de kleine honger te stillen. Kiest u maar: Echte gekookte of gedroogde ham, Paté de Canard a l’Orange of filet Americain. Proef vooral een stukje van de worst die op de piramide ligt: Boudin. (Ja, dat is bloedworst.)

Taborastraat 5

Kaaswinkel Catherine

Kaaswinkel Catherine
Foto: Lynn Pasteleurs

Overal waar je kijkt in deze winkel zie je… kaas. Heel veel kaas. En natuurlijk ruik je kaas. Maar wel de lekkerste kazen die er zijn. In 1950 begon Marie-José de Sloovere uit Deinze haar kaaswinkel in de Zuidstraat. Inmiddels is ze 91 en runt haar 61-jarige dochter Catherine (goh) de winkel. Lees vooral het artikel van Lynn Pasteleurs op BrusselNieuws.be: Al 62 jaar zot van kaas.

Zuidstraat 23

Moeder Lambic

Zo. Na de wandeling is een pintje wel verdiend. In het land waar het goed bieren is, moet je natuurlijk op zoek naar de beste biertjes. En dat kan bij Moeder Lambic: Het café dat geen grote merken voert, maar juist bier van lokale en kleine brouwerijen (zoals Cantillion of Brasserie de la Senne) levert. Proef vooral de Lambiek (ook voor wijnliefhebbers) of de Geuze (heerlijk verfrissend op een warme zomerdag) voor een verrassend ander biertje dan dat je gewend bent.

Fontainasplein 8 – website

Kaart

 

Suggesties?

Ik woon pas anderhalf jaar fulltime in Brussel, dus er valt hier nog veel meer te ontdekken. Aanvullingen zijn zeker welkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *