Advies aan Rutte: Benadruk dat Europa ons niet overkomt

Iets meer dan een jaar geleden vroeg premier Mark Rutte (met zijn vorige kabinet) de knappe koppen van de Adviesraad Internationale Vraagstukken om advies over hoe om te gaan met de ‘nieuwe’ bevoegdheden van het Europees Parlement. Het advies verscheen vorige week dinsdag: De Nederlandse politiek en rijksoverheid creëren vaak een kunstmatige tegenstelling tussen Den Haag en Brussel, met als doel om er zelf beter uit te komen. Logischerwijs gaat dat ten koste van de geloofwaardigheid van de Europese Unie.

“Er moet worden benadrukt dat Europa ons niet overkomt en het is van belang dat bewindslieden [Nederlandse ministers, JS] staan voor de besluiten die zij in de Raad zijn overeengekomen.”
AIV – Nederland en het Europees Parlement: investeren in nieuwe verhoudingen

Laten we hopen dat Rutte dit advies van de AIV ter harte neemt. Eerste test is de eurotop van volgend weekend over de voorstellen van Van Rompuy om de Europese Unie te verstevigen. Als Nederland instemt met het eindresultaat (als het zover komt), dan verwacht ik dat het Nederlandse kabinet ook in Nederland dat compromis actief verdedigt als verbetering van de Europese Unie (die we zo hard nodig hebben).

Een van de tekortkomingen in de voorstellen van Van Rompuy is dat het ontbreekt aan verdere democratische legitimatie van de Europese Unie. Ook daar zegt het rapport wijze woorden over de rol van de binnelandse, Nederlandse politiek:

“De cruciale rol van het EP in het Europese besluitvormingsproces, en zijn functie binnen de Europese rechtsgemeenschap, moet naar de mening van de AIV door politici meer in de schijnwerpers worden gezet.”

Dat advies gaat lijnrecht in tegen de opvatting van de oud-staatsecretaris Ben Knapen van Europese Zaken die vond in september nog dat het wel wat minder kon met dat Europees Parlement. Laten we hopen dat de nieuwe minister Frans Timmermans Rutte op het rechte pad brengt: Meer democratie op Europees niveau, alstublieft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *