Nederland vindt Europese Unie prima (peiling september 2012)

Afgelopen week was het weer zover. De mening van GroenLinks over Europa mag niet meer, volgens Bert B. Ik weet het, GroenLinks is nu niet echt een grootmacht in de Tweede Kamer. Maar waarom is de opvatting van GroenLinks dat we een beter Europa nodig hebben om de uitdagingen (eurocrisis, klimaat) van deze tijd aan te pakken, dan ineens ongepast? Waarom moeten we per se alleen luisteren naar de burgers die géén behoefte hebben aan een sterk Europa?

Hoewel ik er liever niet teveel aan herinnerd wil worden, was er op 12 september 2012 een grootse opiniepeiling in Nederland. 12.689.810 burgers, voor of tegen Europa, mochten, via politieke partijen onder andere over de Europese Unie hun mening geven. De uitslag, vertaald naar pro of contra Europa, lijkt me duidelijk:

  • 950.263 stemmen voor de PVV die uit de EU wil stappen
  • 1.761.012 stemmen voor eurosceptische partijen
  • de rest, 6.624.305 stemmen gingen naar uit partijen die in enige vorm positief staan tegenover de EU.

Conclusie: De Nederlandse bevolking vindt de EU helemaal niet zo’n slecht idee. Zullen we dan ook ophouden met het argument “Ja, maar ons is nooit wat gevraagd”?

Ik wil graag de discussie voeren over het voordeel van het lidmaatschap van de Europese Unie. Iedereen moet in het publiek debat z’n mening laten horen, en gelukkig lukt dat dankzij weblogs en sociale media hartstikke goed. Ik heb er zelfs nog een leuk onderzoekje over liggen.

Referendum komt eraan

En dat referendum over de EU komt eraan. Ergens in mei 2014 mogen alle Nederlandse burgers met stemrecht naar de stembus om hun afgevaardigden in het Europees Parlement te kiezen. Lijkt me een mooie kans om – wederom – je mening over Europa te geven. Na een mooi inhoudelijk debat natuurlijk.

Net zoals we de afgelopen tien jaar zeven keer mochten stemmen over Europa in landelijke en Europese verkiezingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *