HIER ZIJN
De internetsite onder de loep

Bijna gelijk met het uitkomen van de nieuwste cd van Acda en de Munnik kwam ook de nieuwe site van AedM online: Naar Huis. Al lang daarvoor stond er al een website op www.acdaendemunnik.nl, getiteld Naar Huis, net als de tweede cd. De site wordt beheerd in opdracht van Acda en de Munnik door Michiel le Blanc. Hieronder heb ik een screenshot gemaakt van de homepage. Aangezien het erg moeilijk is om aan de hand van deze afbeelding de site te zien, kan het makkelijker zijn om in een ander scherm de pagina te laden en om af en toe 'in het echt' een kijkje te gaan nemen.

Op het eerste gezicht ziet de pagina er erg mooi uit, ik denk alleen dat de pagina niet altijd even praktisch is. Daarover later meer. Ik zal beginnen met een korte beschrijving van de homepage. De foto is genomen van de voorkant van het hoesje van Hier Zijn, vooraan zit Paul de Munnik met zijn gezicht in zijn handen, op de achtergrond zit Thomas Acda. In het rood zijn de hoofdmenu-items weergegeven, soms met een extra afbeelding die niet op de oorspronkelijke foto staat.

De eerste pagina die te voorschijnkomt als www.acdaendemunnik.nl ingetikt wordt is een laad-pagina, de bezoeker moet even geduld hebben omdat de afbeeldingen geladen moeten worden. Vervolgens komt de bezoeker op de homapage. Deze is erg klein, net zo groot als de afbeelding hierboven. Ik denk dat de bezoeker eerst zijn aandacht geeft aan de titel van de homepage Hier Zijn en aan het logo van Acda en de Munnik, daarna zal hij proberen de foto te begrijpen; eerst ziet hij Paul de Munnik, daarna Thomas Acda. Vervolgens is het vrij moeilijk vast te stellen waar de bezoeker naar gaat kijken. Ik denk dat hij gaat kijken welke opties er nu allemaal zijn om verder te gaan.

De afbeeldingen hebben verschillende functies: De hoofdafbeelding met Thomas en Paul zelf dient vooral als achtergrond, bij enkele links staan afbeeldingen om de pagina 'wat op te vrolijken'. De cd is iconisch, het nieuws kan met een beetje welwillendheid opgevat worden als symbolisch, de overige afbeeldingen hebben vrij weinig te doen met de bijbehorende link. De link rechts verwijst naar een pagina met links, een grapje van de makers.

Als de bezoeker op één van de links klikt dan verandert de pagina compleet. Er komt een pagina tevoorschijn die net zo groot is als de homepage. Alleen juist doordat er ook nog frames gebruikt worden wordt het erg klein allemaal. Onderstaand voorbeeld komt van de pagina Nieuws. Bij kleine stukken tekst ziet het er misschien wel mooi uit, maar bij langere teksten wordt het erg onoverzichtelijk.

De hoofdfuncties uit de homepage staan nu verkleind onderaan afgebeeld, zodra je met de muis over de afbeeldingen gaat verschijnt er tekst met de 'titel' van de link, van links naar rechts zijn dat cd's, nieuws, biografie, rechts (dus links), bezoekerscentrum en theater/podium. Links kan de bezoeker een keuze maken in verschillende subpagina's, allebei gerelateerd aan nieuws. Door het logo van Acda en de Munnik aan te klikken komt de gebruiker weer op de homepage. Om door de verschillende nieuwsfeiten te bladeren moet de gebruiker horizontaal scrollen, dat is erg onhandig. Misschien nog niet direct bijdeze pagina's, maar bij de pagina Vragen van fans in het Bezoekerscentrum is er geen doorkomen meer aan omdat er hier zovel horizontaal als verticaal gebladerd moet worden.

Al met al vind ik de pagina een stuk onhandiger dan de vorige die helaas niet meer online staat. Vooral het horzontaal scrollen is erg vervelend. Toch blijft de pagina mooi vormgegeven.

Daarmee kom ik terug op mijn onderzoeksvraag: Maken Acda en de Munnik veel gebruik van conveties of zijn ze vernieuwend? De internetsite wordt dan wel niet beheerd door AedM zelf, maar ze bemoeien zich regelmatig met de inhoud. Normaal gesproken heeft een pagina bovenaan een titel, en links een menu'tje, eventueel met een welkomstscherm (flash-screen) voordat de gebruiker op de echte homepage komt. Op dat gebied kan de pagina gezien worden als vernieuwend. Helaas blijkt toch door ervaring dat de pagina erg onoverzichtelijk is geworden, iets wat makkelijk voorkomen had worden. De inhoud van de site is vrijwel hetzelfde gebleven als op de oude site, de items zijn vrij standaard voor een fan-page. Gelijksoortige inhoud kan bijvoorbeeld gezien worden op de pagina's van Skik, Abel en Van Dik Hout.