INLEIDING
Wie zijn Acda en de Munnik?

Je staat hier aan het begin van de Nota van Jeroen Steeman (studentnummer 0014001) over Acda en de Munnik. Als onderwerp voor mijn Nota heb ik Acda en de Munnik gekozen omdat hun muziek en theatervoorstellingen erg goed vind. Bijkomend voordeel is dat ik hierdoor ook veel over ze afweet. Ik begin met een korte inleiding zodat duidelijk is wat de heren Thomas Acda en Paul de Munnik nou precies samen doen.

Het succesverhaal van Acda & De Munnik begint op de auditie-zaterdag van de Amsterdamse Kleinkunstacademie. Bij binnenkomst zag Thomas Acda een lange slungel shag rokend op de gang staan, in een bruine pyjamabroek. De lange slungel bleek Paul de Munnik te heten, daar kwam 'ie achter toen Paul doorkreeg dat er iemand raar naar zijn broek stond te kijken. "Ja, ze vroegen of je een broek aan kon doen waarin ze je knieën konden zien," verweerde Paul zich. Zijn dunne maillotje liet twee enorme puntknieën zien. "Nou, dat is dan alvast gelukt," was Thomas' commentaar, "En je kunt meteen door naar de audities voor Robin Hood!".

Toen Thomas de overstap maakte van Toneelschool naar de Kleinskunstacademie kwam hij bij Paul in de klas en begonnen ze samen programmaatjes te maken. Waarom Zweeg Sam? was de eerste gezamenlijke productie. Het duurt tot 1995 eer Paul en Thomas opnieuw samen in een kleinkunstprogramma staan. Niet helemaal samen, aangezien ze muzikale hulp krijgen van 'de man in het donker', snarenwonder David Middelhoff. Met zijn drieën maken zij Zwerf'On, het eerste van drie programma's over de dichter en de pianist. De directeur van de Kleinkunstacademie, Ruut Weissman, neemt het op zich om Acda & De Munnik te regisseren. De liedjes die in Zwerf'On zitten maken indruk op het publiek. Dat valt platenmaatschappij Sony Music ook op. Zij nodigen Acda & De Munnik uit om een demo te sturen. Bij gebrek aan een demo, beslissen zij zelf naar het kantoor van Sony te gaan om daar te laten horen wat ze kunnen. Dat korte optreden maakt indruk en de heren mogen een plaat opnemen.

De zomer van '98 mag zonder meer "de zomer van Niet Of Nooit Geweest" genoemd worden. Acda & De Munnik hebben een ware zomerhit te pakken… De debuut-CD Acda & De Munnik bereikt de top van de albumlijsten, wat toch opmerkelijk genoemd mag worden, aangezien Niet Of Nooit Geweest er niet eens op staat. Hitlijstkenners merken op dat Acda & De Munnik een record te pakken hebben. Niet eerder heeft een plaat zolang in de hitlijst gestaan voor het de eerste plaats bereikte. Dat je het maar even weet! De single en de eerste CD bereiken allebei de gouden en platina status. Het mag duidelijk zijn dat Nederland in ban is van de muzikale theatermakers. Als wordt aangekondigd dat de tweede CD in aantocht is, kijken steeds meer mensen vol verwachting uit naar dat album. Op 9 september 1998 komt dit tweede album, Naar Huis, dan ook daadwerkelijk uit. De successtory herhaalt zich. Nog voor het album in de winkel ligt, zijn er al 60.000 van verkocht (!). Goed voor een gouden plaat. Ter gelegenheid van het tweede album besluiten Thomas en Paul een korte concerttour te doen. Door de theaters, uiteraard. Tijdens deze tour, die Op Voorraad wordt genoemd, worden ze begeleid door de muzikanten die ook meespelen op de CD's: David Middelhoff, Diederik van Vleuten en Kasper van Kooten.

Ondertussen gaat ook het tweede theaterprogramma Life Is What Happens To You While You're Busy Making Other Plans -John Lennon in premičre. Nooit is een titel zo op zijn plaats geweest als voor ons duo op dat moment… Mede door het muzikale succes van Acda & De Munnik stromen de theaters vol en is elke voorstelling in een mum van tijd uitverkocht.

Op 3 november 2000 gaat het derde theaterprogramma It's Only Cabaret But I Like It (het laatste deel van de trilogie) in premičre. Tegelijkertijd komt het derde studio-album, Hier Zijn, uit. Wederom is de muziek van het theaterprogramma op de CD terug te vinden. Ook nu weer uitverkochte zalen voor het theaterprogramma en een gouden en platina plaat voor de CD.
(bron: www.acdaendemunnik.nl/biografie)

Acda en de Munnik worden vaak gezien als vernieuwend. Aan de hand van de geboden theorieën uit de afgelopen colleges ga ik kijken of dat ook echt zo is. De uitkomst kun je lezen in mijn nawoord.