NAWOORD
Acda en de Munnik geanalyseerd

Het is altijd moeilijk om ervoor te zorgen dat je eigen (bevooroordeelde) mening door het onderzoek gaat zitten. Ik denk dat het me hier wel aardig gelukt is. Hier volgt een kort overzicht.

Hier zijn
De webpagina wordt niet door Acda en de Munnik zelf beheerd, maar in hun opdracht. Qua lay-out is de website zeker anders dan de andere te noemen en qua gebruikersvriendelijkheid ook, maar dan in negatieve zin. De site is heel moeilijk te overzien.

Verkeerd verbonden
De clip ziet er heel mooi uit en de combinatie van een verhalende clip en de sfeerclip is goed gevonden. Omdat er een zeer grote verscheidenheid aan clips betaat is het moeilijk te zeggen of dit soort clips vaker voorkomen.

Het regent zonnestralen
In popsongs komt narratieiteit niet al te vaak voor, in die zin kunnen Als het vuur gedoofd is en Het regent zonnestralen als apart gezien worden. In de theaterwereld komen echter vaker verhalende nummers voor.

Het Interview
Persiflages (of typetjes) komen heel veel voor in cabaret, zo ook bij Acda en de Munnik.

Niet of nooit geweest
Dit is misschien het enige onderdeel waarin Acda en de Munnik echt als vernieuwend gezien worden. De enorme hit in 1998 heeft de Nederpop zeker een enorme stimulans gegeven. Opvallend is dat het publiek helemaal niet geïnteresseerd is in de betekenis van het liedje, maar gewoon benieuwd is 'of het lekker klinkt'.

Uit dit overzicht moet ik concluderen dat Acda en de Munnik ondanks hun hoge poëtische gehalte toch vrij weinig afwijkt van de verschillende normen op de indviduele gebieden. Alleen uit het totaalbeeld (vooral gevormd door Niet of nooit geweest) kan gezegd worden dat ze een stimulans zijn voor de Nederlandse popmuziek.