NIET OF NOOIT GEWEEST
Hoe worden liedjes geïnterpreteerd?

Als de zomerhit van 1998 mag gerust Niet of nooit geweest (MP3 van 951kB of HTML) genoemd worden. Ook ik ben op deze manier door het 'Acda en de Munnik-virus' aangestoken. Het mooie uit die zomer was dat iedereen Niet of nooit geweest uit zijn kop kon meeblèren, maar dat vrij weinig mensen wisten wat de echte betekenis was van het liedje. Uit de mond van Acda en de Munnik zelf heb ik gehoord dat het liedje over vreemdgaan gaat en eerlijk gezegd kon ik dat er vroeger ook niet uithalen. Na wat denkwerk denk ik dat ik toch duidelijk kan aangeven waar de betekenis van het liedje uitgehaald kan worden. Helemaal onderaan zal ik wat aanwijzingen daarvoor geven. Eerst geen ik in een overzicht weer wat andere mensen dachten over de betekenis van het liedje. Ik heb die mensen de uitgeschreven tekst van Niet of nooit geweest gegegen en ik simpelweg gevraagd waar ze dachten dat het over gaat en waaran ze dat konden zien.

Zo blijkt dus dat slecht één persoon de juiste betekenis te pakken heeft en dan moet ik daarbij nog vertellen dat hij dat weet omdat het op een speciale bonus-cd heeft gehoord. Hieronder zal ik aangeven in welke passages de betekenis teruggehaald zou moeten kunnen worden.

Maar ergens klopt er hier iets niet
Ik draag een ring maar 'k heb jou nooit getrouwd

Ik ben de gangmaker op het verkeerde feest
Twee mensen eerder al verbonden
Al die verliefdheid, wat een zonde
We zijn het allebei maar willen het niet zijn

In vergelijking met andere Nederlandtalige liedjes zoals die van Frans Bauer of Marco Borsato is de betekenis erg moeilijk te achterhalen. De muziek van De Dijk en The Scene is wat meer verwant, maar toch blijft het over het algemeen makkelijk om de betekenis uit liedjes te halen. In dit omzicht mag men wel degelijk stellen dat Acda en de Munnik hier anders dan 'normaal' mee bezig zijn geweest, zeker omdat dit de eerste echte hit van Acda en de Munnik is.