WRR mist weblogs in verkenningen

Helaas, ook de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft nog niet zoveel kaas gegeten van het internet. Vol goede moed bestelde ik de uitgave Trends in het medialandschap, vier verkenningen. In de online pdf-versie zag ik hoopvol een hoofstuk staan over “het publieke domein in het medialandschap”. Helaas hebben de schrijvers en redacteuren de welkbekende oogkleppen op; Internet wordt in alle vier de verkenningen besproken als een autoritair top-down medium waarvan de gevestigde mediabedrijven gebruik maken om hun content te verspreiden.

Er wordt met geen woord gerept over de interactieve kenmerken van het internet, waarbij consumenten zelf productenten worden en daarmee ook het medialandschap mee bepalen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de gebeurtenissen rondom de hoofdredacteur van CNN.
Misschien kan ik uit het boekwerk nog wat interessante getallen halen om mijn scriptie mee te onderbouwen, anders mag ie in de open haard.

7 comments
  1. De WRR heeft niet zoveel kaas gegeten van de mediagebruiker in het algemeen,was me al opgevallen. Maar wat ik me wel afvraag gezien jouw kritiek: worden consumenten echt producenten of wordt hier alleen een illussie gekweekt(door die gevestigde bedrijven)??

  2. Wat bedoel je precies? Ik denk dat door het internet en in het bijzonder weblogs burgers echt in staat zijn om zelf te produceren, zonder dat ze daar gevestigde bedrijven nodig hebben.

  3. Ik bedoel dat ik me afvraag of ook op het Internet het zelf produceren alleen gebeurt binnen de kaders die geschapen worden door een reeds bestaande institutionele hierarchie. Voorbeeldje: voor een domeinnaam moet je nog steeds betalen. En blog je “gratis”, zoals ik, dan moet je je onderwerpen aan de regels en voorwaarden van de host. Ik kan dus bijvoorbeeld geen files uploaden, afgezien van jpegs of gifs in het foto-album.

    Wacht overigens nog even met die open haard. Wil dat boek graag eens even inkijken.

  4. Voor wie is dat rapport bedoeld? Het doel verklaart misschien de door jou genoemde eenzijdigheid?

  5. Daar heb je wel een puntje ja. Kom je vanavond naar de borrel? Dan kan ik het boek wel voor je meenemen.
    Het rapport was bedoeld als onderbouwing voor het advies van de WRR aan de regering over het toekomstige mediabeleid.

  6. is er een borrel dan???

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *