De rode grondwet-waas van Jan Marijnissen

Met stijgende verbazing heb ik de laatste dagen de tegencampagne van de SP gevolgd. De partij die blijkbaar sociaal zo hoog in het vaandal heeft staan, verliest dit onderwerp op alle terreinen in de discussie over de grondwet uit het oog.
De Europese grondwet is niet op alle terreinen geweldig, maar zorgt zeker voor (sociale) verbeteringen voor alle burgers in Europa. Jan Marijnissen kan de laatste dagen alleen maar spreken over de “macht” die Nederland kwijt raakt in Europa. Ik wil het liever hebben over de macht die het Europees Parlement erbij krijgt door de grondwet. Dat zijn immers de mensen die alle Europese burgers hebben uitgekozen.

De druppel is toch wel de post van Jan op zijn weblog van gisternacht. Hierin reageert hij op het optreden van ex-premier Kok in Nova. Geheel volgens de stijl van wijlen Pim en zijn aanhangers, geeft Jan de (publieke) media een veeg uit de pan.

Ik begin me serieus zorgen te maken over de houding van de publieke omroepen in de aanloop naar het referendum. De eenzijdigheid lijkt richting 1 juni alleen maar verder toe te nemen. Op steeds meer plaatsen worden de voorstanders in staat gesteld hun propaganda te spuien zonder noemenswaardige tegenspraak.
Ik schreef dit al eerder over het NOS-journaal. Het lijkt nu ook van toepassing op een programma als NOVA (as vrijdag zijn Balkenende, Brinkhorst en Zalm te gast, wéér zonder tegenstanders), het Radio 1 journaal dat alleen maar voorstanders aan het woord laat, maar ook de EO die volgende week Balkenende vrij spel geeft bij Andries Knevel. Buitenhof heeft een debat aanstaande zondag, waaraan ik mee zou doen, afgezegd. Men gaat liever praten met de Duitser Fisher, minister van Buitenlandse Zaken. U raad het al: een fervent voorstander van de Grondwet… op weg naar een Verenigde Staten van Europa. De week erna heeft Buitenhof de minister-president te gast.
(…)
Het lijkt erop dat de macht (de regering) en de Euro-elite veel aanhangers hebben bij de publieke omroepen. Ik vind dat een slechte zaak. De publieke omroepen horen fatsoenlijke, en dat betekent evenwichtige, informatie te verstrekken.
Bron: Jan Marijnissen – Keuvelen met Kok

Ik denk dat de SP de grondwet vooral ziet als een eigen propaganda mogelijkheid om zoveel mogelijk verontwaardigde ex-LPF-stemmers naar zich toe te trekken. *zucht*

4 comments
  1. Over macht gesproken: leest u eens art. I-11 lid 3 van het EU-Grondwetverdrag. Dat subsidiariteitsbeginsel is een centralistisch beginsel. Veel macht wordt naar Brussel getrokken en juist niet naar de lidstaten van de EU! Zie ook het “Protocol betreffende de toepassing van de beginselen van subsidiariteit en evenredigheid”.

  2. Ik heb er helemaal geen probleem mee dat er meer macht naar Brussel gaat. Ik heb meer met mijn linkse mede-Europeanen uit Duitsland of Frankrijk, dan ik heb met mede-Nederlanders…

  3. Zie tevens art. I-12 lid 1 in samenhang met art. I-13 (exclusieve bevoegdheden van de EU).

    Zie eveneens art. I-12 lid 2 in samenhang met art. I-14 lid 2 (gedeelde bevoegdheden tussen de EU en de lidstaten). De EU kan zich dus o.a. bemoeien met het sociaal beleid binnen de lidstaten!

  4. Sorry Kees, daar ben je me even kwijt.
    Zoals ik net al zei vind ik het helemaal niet erg dat de EU zich kan bemoeien met het sociaal beleid van de landen, mits deze macht maar democratisch is.
    Daarnaast ga je niet in op de argumenten die ik gebruik in m’n post over de manier van campagnevoeren van de SP.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *