Journalisten moeten weblogs zien als een uitdaging

De traditionele journalistiek moet weblogs zien als een uitdaging met kansen en niet als een bedreiging. Dat is de uitkomst van BlogWalk 7 van afgelopen vrijdag. In Mechelen kwamen bloggers, wetenschappers en journalisten bij elkaar om te discussiëren over weblogs en om een wandelingetje te maken.

Uit de discussies kwam voor mij naar voren dat de traditionele media en journalisten juist actief gebruik moeten maken van de mogelijkheden van nieuwe media om niet als ‘nieuwsdinosaurussen’ uit te sterven.
De taken van een journalist zijn drieledig. Ten eerste zorgen ze voor nieuwsgaring, ten tweede zorgen ze voor filtering en ten derde zorgen ze voor duiding. Deze drie taken zullen ze moeten delen met burgerjournalisten die via weblogs hun eigen medium in hadden hebben.
Traditionele journalisten zullen moeten proberen om actief gebruik te maken van deze nieuwe vormen van journalistiek. Zo kunnen ze bijvoorbeeld op specifieke gebieden gebruikmaken van de expertise van bloggers die alleen over een bepaald onderwerp schrijven. Of journalisten bieden hun artikelen gratis aan aan bloggers, zij schrijven erover en zorgen dat er meer verkeer naar de krantensite komt (of dat de krant beter verkocht wordt in de winkels).
Alleen met een samenwerking op deze manier zullen de journalisten hun hoofd boven water kunnen houden.

Meer over BlogWalk 7:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *