Europese grondwet ook belangrijk in blogosfeer

De discussie over de Europese grondwet en over het aankomende referendum zijn ook in de online wereld van weblogs, ook wel blogosfeer genoemd, een onderwerp waarover regelmatig wordt geschreven. Dat blijkt uit de enquête van afgelopen vrijdag onder de bloggers, de schrijvers van weblogs, op Web-log.nl. Het onderzoek is opgezet door Minitrue.nl en Web-log.nl.
Van de ondervraagde bloggers zegt 48% dat ze op weblogs wel eens een bericht hebben gelezen waarin er gesproken wordt over de Europese grondwet. Van de kiesgerechtigde bloggers zegt zelfs 56% dat ze over de grondwet hebben gelezen op een weblog. Bijna 22% vertelt dat ze zelf op hun eigen weblog hebben geschreven over de Europese grondwet, van alleen de kiesgerechtigde bloggers is dat 29%.

Hoge opkomst
Ook het aantal bloggers dat zegt daadwerkelijk te gaan stemmen op 1 juni is hoog, 78% van de stemgerechtigden is van plan om naar de stembus te gaan. 12% heeft nog geen keuze gemaakt en 10% van de bloggers zegt zeker te weten dat ze niet gaan. Ter vergelijking, in het onderzoek van Peil.nl van Maurice de Hond van 21 mei wordt een opkomstverwachting geschetst van 43%.
De schrijvers van weblogs zijn negatiever over de grondwet in vergelijking met de totale bevolking. Van de kiesgerechtigde bloggers is 70% van plan om tegen de invoering van de Europese grondwet te gaan stemmen, 11% zegt voor de grondwet te stemmen en 19% heeft nog geen keuze gemaakt, maar wil wel stemmen. Volgens het laatste onderzoek van Peil.nl liggen de cijfers bij de totale bevolking bij 53% tegen, 37% voor en 11% heeft nog geen keuze gemaakt.
Verder is opvallend dat 11% van de kiesgerechtigde bloggers geen voorkeur heeft voor een bepaalde politieke partij, maar al wel zeker tegen zal stemmen. Van de VVD-stemmende bloggers verklaart 67% zich tegen de grondwet, gevolgd door de PvdA-stemmers met 57%.

Mediagebruik
Naast vragen over de grondwet zijn er in het onderzoek ook vragen gesteld over het mediagebruik van bloggers. Hieruit blijkt dat de weblogs zich als nieuwsmedium zich genesteld hebben tussen de andere gevestigde nieuwsmedia. De bloggers plaatsen weblogs qua belangrijkheid van het nieuws tussen tijdschriften en de radio. Kranten en internet-nieuwssites staan daarboven, maar televisie steekt overal bovenuit. Qua betrouwbaarheid vindt 60% van de ondervraagden weblogs als nieuwsmedium net zo betrouwbaar of meer betrouwbaar dan andere nieuwsmedia.
Ook werd gevraagd naar de belangrijkste reden om weblogs te lezen. Weblogs worden nu voornamelijk (48%) gelezen om op de hoogte te blijven van het persoonlijke leven van de blogger, het zogenaamde situationele webloggen. Daarnaast zijn voor 16% van de bloggers weblogs primair geschikt als bron voor specifieke kennis, bijvoorbeeld over een bepaald soort handcomputer. Tenslotte leest 14% van de bloggers weblogs vooral om op de hoogte te blijven van nieuws en achtergronden. Van deze lezers van weblogs om nieuws vindt 80% dat weblogs net zo betrouwbaar of meer betrouwbaar dan andere nieuwsmedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *