Hans van Maanen schiet in de Volkskrant wild op GeenStijl.nl

Columnist Hans van Maanen schreef vandaag in de Volkskrant een stukje over een medicijn dat alleen zou werken voor zwarte mensen, maar schiet in zijn laatste regels nogal uit de bocht. Onder het mom van kijken naar “de reactie van de gewone Nederlander op het nieuws” richt hij zijn pijlen opeens op een nieuwsbericht van Nieuws.GeenStijl.nl dat hetzelfde onderwerp behandelde. GeenStijl.nl zou GeenStijl.nl trouwens niet zijn als het hysterisch zou reageren op deze uitspraken. De gewraakte regels uit de krant:

Dankzij internet valt tegenwoordig valt tegenwoordig snel te peilen wat de reactie van de gewone Nederlanders op het nieuws is. Onder het kopje ‘Negermedicijn op de markt’ zette ook Geenstijl het op zijn weblog. Het bericht klopte niet helemaal – ‘Het medicijn is speciaal geschikt voor negers met hartproblemen’ – maar de reacties deugden vaak nog minder. ‘Er zijn rassen bij wie overwerktheid niet of nauwelijks voorkomt’, schreef Pennestront. ‘Ontstoken voorhuid schijnt alleen bij niet-joden voor te komen’, aldus Tubifiks. En Nummertje vond: ‘Negers mogen wel uitkijken met het gebruik van deze medicijn, immers hun grote voortplantingsapparaat kan gaan slinken.’
Bron: de Volkskrant – Eindelijk een pil voor mensen die zich zwart voelen, of een beetje (scan)

Ik ben bang dat Hans van Maanen toch eens vaker op het internet moet gaan rondkijken om te lezen wat er daar toch allemaal gebeurd. Of hij moet eens een keer naar een verjaardagsfeestje gaan om te ontdekken dat sommige opmerkingen ook als humor bedoeld kunnen zijn.
Daarbij blijkt dat er ook reacties zijn die wel degelijk goed op het onderwerp ingaan, zo ook de reactie van Nervoso:

Het is genetisch bewezen dat op DNA-niveau het verschil tussen een Nigeriaan en een Ghanees vele maler groter kan zijn, dan tussen een Nigeriaan en een Zweed. Met andere woorden, het percentage van het DNA dat zorgt voor andere ras(soort-)kenmerken vormen een ongelooflijk klein deel van het totaal. Toch kunnen bepaalde bevolkingsgroepen; door evolutie vatbaarder zijn voor bepaalde aandoeningen of medicijnen. Denk aan de middeleeuwen toen wij Kaaskoppen de Indianen van Brazilië afslachtten met onze ranzige Europese ziektes. Zij kenden die niet en stierfen bij bosjes. We moeten accepteren dat we biologisch allemaal verschillend zijn, maar gelijk op spiritueel, geestlijk en wettelijk niveau.
Bron: Reactie van Nervoso op Nieuws.GeenStijl.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *