De Vierdaagsefeesten in de media

En ja hoor, zowel traditionele media als nieuwe media laten zien dat ze er geen benul van hebben hoe groot de Nijmeegse Vierdaagsefeesten wel niet zijn.
Vrijdagnacht ontstond er onder de Waalbrug bij het Matrixx-podium een opstootje met enkele politiemensen. Een Nijmegenaar naam alles op en zette het filmpje op internet (via Useloos.com). Het gevolg: “Zomerfeesten lopen uit de hand”, “Rellen tijdens de 4-daagse” (Vkmag.com) en “Vechtpartij op slot Vierdaagsefeest”. (Spits) Dezelfde pagina meldt wél dat de kermis van Tilburg is geopend met 100.000 bezoekers. (Psst, niet verder vertellen hoor: De Vierdaagse(feesten) trekken elk jaar meer dan 1 miljoen bezoekers.) De rest van het korte artikeltje in de Spits laat inderdaad zien dat de betreffende journalist geen kaas heeft gegeten van de Vierdaagsefeesten:

Vechtpartij op slot Vierdaagsefeest
AMSTERDAM – De Vierdaagsefeesten, ter aflsuiting van het grote wandelevenement in Nijmegen, zijn zaterdagmorgen uitgelopen in een vechtpartij. Na het stoppen van de muziek ontstonden er ongeregeldheden onde de Waalbrug van Nijmegen. Bij een podium ontstond een vechtpartij. Toen de politiemensen ingrepen, richtte een flinke groep zich tegen de politie. In totaal raakten hierbij twaalf politiemensen gewond. Met enkele charges werd de groep weggejaagd. De politie heeft drie mensen aangehouden.
Bron: Spits – maandag 25 juli 2005

Op het filmpje is trouwens goed te zien hoe iedereen blijft staan om de politie uit te dagen of om te kijken naar wat er gaat gebeuren. De mensen die door de politie geslagen zijn hadden dat zeker zelf kunnen voorkomen door weg te gaan.

5 comments
  1. nergens in de berichtgeving, traditioneel en nieuw, wordt de grote van het evenement ontkent. het is alleen zonde dat het zo moet eindigen. het is toch gebeurt? niet melden lijkt mij geen optie.

  2. De grootte van het evenement wordt wel degelijk ontkend op het moment dat het opstootje wordt gepresenteerd als dé rellen die dé Vierdaagsefeesten verstoorden. En dat is precies wat er hier gebeurt.

  3. volgens mij is er in de media, welke vorm dan ook (is de spits nieuw of traditioneel?) heel veel positieve aandacht gegeven aan de 4 daagse. dit nieuws is alleen een voorbeeld dat iedereen voor nieuws kan zorgen als je een telefoon of camera hebt. een zeer actuele ontwikkeling waar volgens mij in dit geval hier onterecht negatief op gereageerd is. veel webblogs draaien toch op dit soort filmpjes? lopende mensen is hiervoor totaal niet interessant.

  4. Ik heb amper iets gezien of gelezen over de vierdaagse, laat staan over de vierdaagsefeesten. En nu wordt gedaan alsof dit opstootje een enorme rel was die de feesten hebben verstoord. Daar stoor ik me aan want (1) het filmpje laat zien dat het wel meevalt. en dat (2) de media weten niet hoe groot de vierdaagsefeesten zijn en hoe klein het stukje van de Matrixx.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *