Webwereld: “Weblogs zijn niets nieuws”

Via VK Magazine kwam ik terecht op de opiniepagina van Webwereld. Daar beweert redacteur Jeroen Doorn met droge ogen dat een weblog helemaal niks nieuws is op het internet. Onder welke steen heeft hij het afgelopen jaar gezeten? Aan de hand van twee voorbeelden concludeert Doorn dat een weblog eigenlijk gewoon een persoonlijke homepage is. Joh!

Dit gaat vaak gepaard met bergen foto’s van de kat (of het kind) van de persoon in kwestie. Dit is niet mijn idee van een digitale revolutie. Daarnaast is het enige verschil met de homepage van vroeger dat Comic Sans-letters en Marquee-tags minder worden gebruikt. De inhoud is hetzelfde gebleven: nietszeggend.
Bron: Webwereld – Weblogs zijn niets nieuws

Naast de lifeloggers worden weblogs inmiddels voor allerhande doeleinden gebruikt en stellen lezers in staat om zeer geïnformeerd de blijven over het onderwerp van hun keuze.
Maar Doorn gaat nog even door en verklaart iedereen die een weblog leest vanwege nieuws voor gek.

Het enige waarin blogs zich hebben bewezen, is in verslaggeving tijdens onheil en rampspoed. Direct na een terroristische aanslag zijn de reguliere nieuwssites moeilijk bereikbaar en kiest men voor de blogs. Reden is een snelle nieuwsvoorziening op een bereikbare website met persoonlijke verslaggeving. Genoteerd door mensen zonder journalistieke ervaring, wat de betrouwbaarheid van de informatie niet ten goede komt. Desondanks vertrouwen de bezoekers blind op een vreemdeling aan de andere kant van de oceaan die alles kan opschrijven wat hij wilt.
Bron: Webwereld – Weblogs zijn niets nieuws

Achja in het verleden is vaak zat gebleken dat ‘echte’ journalisten het ook teveel moeite vinden om hun bronnen en feiten te checken. Tenslotte krijgen de weblogs met veel bezoekers er nog even van langs, ze posten alleen maar links naar opgewonden vrouwen. Behalve GeenStijl.nl dan, wat dat noemt zichzelf geen weblog.
Doorn sluit af met een laatste waarschuwing aan al die irritante webloggertjes:

Blogs zorgen dus zeker niet voor een digitale revolutie en zijn eigenlijk niet anders dan de persoonlijke homepage die men vroeger had. Het wordt tijd dat al die lifeloggers eens op zoek gaan naar een leven en hun blog met rust laten.
Bron: Webwereld – Weblogs zijn niets nieuws

Het wordt tijd dat Jeroen Doorn die blogs eens even met rust laat als hij het teveel moeite vindt om zich grondig in de materie van weblogs te verdiepen. Daaaag!

Overigens blijft de kwaliteit van Webwereld achteruit hollen. Het vorige opinie-artikel bleek al eerder op Emerce te zijn verschenen door een schrijver die voorheen de bezoekers van Retecool lastig viel.

4 comments
  1. wie heeft hem aangenomen, dit is webwereld onwaardig.

  2. Zijn eigen homepage is ondertussen uit de lucht…
    Toeval?

  3. Het ziet er inderdaad naar uit dat jdoorn.com uit de lucht is… Vreemd.

  4. Zo zou het een link moeten worden: http://jdoorn.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *