JNM V: Henk Blanken en slotdiscussie

En na de pauze was ineens die aardige jongen met zijn draadloze router weg. Liveloggen zat er dus niet meer in. Dan maar een kort verslagje achteraf over de presentatie van Henk Blanken en over de slotdiscussie.

Henk Blanken is internetjournalist, maar ook adjunct-directeur van het Dagblad van het Noorden. Hij maakte een aantal belangrijke opmerkingen in zijn presentatie.

Ten eerste schetste hij de geschiedenis van de mediarevolutie, waarbij het internet als aanjager daarvan laat beginnen in het ‘interbellum’ tussen het eind van de twintigste eeuw met de val van de Berlijnse muur en het begin van de eenentwintigste eeuw met de aanslagen van 11 september 2001.

Ten tweede legde hij uit dat de kranten sinds die mediarevolutie compleet niet hebben zitten opletten. Op tal van terreinen vaan kranten vroeger onmisbaar waren zijn ze hun sterke positie verloren.

Blanken concludeert dat de kranten niet luisterden naar de wensen van de gebruikers.

Tenslotte showt Blanken ‘zijn’ nieuwe website van het Dagblad van het Noorden waarin nieuws snel, kort en in chronologische volgorde wordt weergegeven en waar de gebruiker zelf zijn homepage kan samenstellen.

Het symposium werd afgesloten met een (helaas) veel te warrige discussie waarin niet echt besproken wordt wat nu eigenlijk het onderwerp was van de dag: Nieuwe journalistiek voor nieuwe media. De presentaties waren op zich redelijk interessant, maar het blijkt dat de usability uit het eerste gedeelte en de journalistiek uit het tweede toch niet makkelijk te vermengen zijn. Een duidelijke keuze voor een onderwerp zal het symposium volgend jaar een stuk effectiever maken.

2 comments
  1. He Jeroen, handig dit verslag! Kan ik gelijk doorlinken naar collega’s. Liveloggen wordt het helemaal.
    Zaten nog wel hier en daar wat spelfauten in…. 🙂

  2. Tsja, dat krijg je als je moet luisteren en typen tegelijk… Ik zal er nog eens even overheen lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *