Green Summer University: Terugblik

Een gezellig, maar ook een nuttig weekend. Dat was de Green Summer University in Frankfurt aan de Oder (foto’s). Leuk om te zien dat er een echt Europees gevoel rondwaart tijdens zo’n evenement van de Europese Groenen, eigenlijk zijn we een grote familie. En de deelnemers komen niet alleen uit de Europese landen die nu in de EU zitten, maar ook uit het ‘echte’ Oost-Europa, uit landen als Turkije, Oekraïne, Georgië en Rusland.

De Summer University bestond voor een groot gedeelte uit verschillende workshops waarin vooral ruimte was voor inhoudelijke discussies over onder andere klimaatverandering, de uitbreiding van Europa en sociale zekerheid. Helaas was er minder aandacht voor de manier om die inhoud ook in de praktijk te brengen in workshops over campagnevoeren. Gelukkig was er wel weer genoeg ruimte om buiten de workshops in de wandelgangen contacten te leggen met anderen, al dan niet onder het genog van een biertje. De lunches en diners waren zoals we van Duitsers gewend zijn: Goed (stevig) eten met leuk feestje. En zoals Lot al schreef, je kunt ook nog wat quality time met je collega’s doorbrengen.

Update: Lees ook de samenvatting van GroenLinks-collega Niels van den Berge.

Flickr Tag Error: Bad call to display set '72157607002292755'

Nuttig ook om te horen hoe de Europarlementariërs Eva Lichtenberger en David Hammerstein bezig zijn met een document met Groene Digitale Burgergrechten. Daarin moet de privacy van burgers gegarandeerd worden, maar ook de garantie dat overheidsinformatie beschikbaar is in open standaarden. Iedereen wordt uitgenodigd om mee te schrijven. Ik denk dat dit onderwerp zeker iets waar de Groenen in de komende campagne de leiding in kunnen nemen.

De laatste plenaire sessie ging over de toekomst van Europa. Jammer dat er geconcludeerd wordt dat jongeren meer betrokken moeten worden en dat er ook geluisterd moet worden naar de ‘nieuwe’ Oost- of Minnen-Europese landen, terwijl er in het panel alleen West-Europeanen van boven de vijftig zitten. (Extra pijnlijk: In de zaal zat de voorzitter van de Poolse Groenen klaar met zijn reactie.)
Daarna een afsluitende speech van Daniel Cohn-Bendit, de (co-)fractievoorzitter, in het Duits en in het Frans. Je voelt gewoon hoe die man veertig jaar na 1968 nog zindert van inzet voor een beter Europa. En gelukkig noemde hij ook nog even onze nieuwe community, TheGreensAreUnited.

Waarmee ik ook uiteindelijk het doel van mijn aanwezigheid op de Summer University bereikte. Helaas had de organisatie van de Summer University er compleet niet aan gedacht om TheGreensAreUnited te promoten tijdens de SUmmer University, toch vreemd als je beseft dat de ontwikkeling van TheGreensAreUnited is betaald uit het budget voor de Summer University. Gelukkig was ik zelf zo pragmatisch geweest om zelf maar vijfhonderd flyers te laten drukken. Die kon ik mooi aan het einde van de Summer University uitdelen aan alle deelnemers.

1 comment
  1. Ziet er interessant uit! Europese samenwerking kan alleen maar gestimuleerd worden lijkt me! (zo, jij ook een reactie 😉 )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *