Kathalijne Buitenweg: “Te weinig Europa in Nederlandse media”

De Nieuwe Reporter plaatste vandaag een post van Kathalijne Buitenweg, onze GroenLinks-Europarlementariër in Brussel. Daarin beschrijft ze hoe mager de Nederlandse media omgaan met het Europese nieuws dat uit Brussel komt. Omdat de Europese Commissie niet gebaseerd is op een coalitiemeerderheid in het Europese Parlement (EP), is de politiek in Brussel eigenlijk veel spannender dan in Den Haag. Maar toch moeten alle Brusselse correspondenten het doen met een stuk minder medewerkers dan de redacties in Den Haag.

Nederlandse journalisten die het verschil tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie niet kennen, ik loop ze in Brussel en Straatsburg nog wel eens tegen het lijf. Ze zijn erop uitgestuurd om een itempje over Europa te maken, maar lopen vast op hun gebrek aan kennis en contacten. Treurig.

De vaste correspondenten van de Nederlandse media weten wel de weg. Toch heb ik ook met hen te doen. Ze moeten het ingewikkelde en omvangrijke Brusselse wetgevingsproces verslaan, en daarnaast ook nog over andere EU-zaken, de NAVO en de Belgische politiek berichten. Ze staan er vaak alleen voor, terwijl hun krant of nieuwsrubriek een heel team van verslaggevers heeft rondlopen in Den Haag.

Maar volgens Kathalijne gaat het steeds een stapje beter, vooral bij radio en kranten – denk aan de Europa-pagina in de NRC (Next). Televisie blijft hopeloos achter, het Journaal doet bijna alleen verslag van de drie-maandelijkse Europtop, het RTLNieuws heeft een correspondentvoor Brussel/Straatsburg in… Berlijn!

De BBC, met een tv-programma als The Record Europe, daar zou Hilversum een voorbeeld aan kunnen nemen. Mooie reportages over actuele Europese onderwerpen, en dat elke week. Informatieve discussies tussen europarlementariërs uit verschillende landen. Zo wordt zichtbaar wat de politieke verschillen zijn, en dat het wat uitmaakt op welke partij je stemt bij de Europese verkiezingen. Zware kost hoeft het niet per se te zijn. De tarieven van grensoverschrijdende mobiele gesprekken, de vrijpleister, terrasverwarmers, etikettering van voedselproducten, het zijn Europese onderwerpen die de gemiddelde kijker kunnen aanspreken. Hiermee maak je duidelijk hoe Europese besluiten het dagelijks leven raken.

Een eerste stap mag Kathalijne zelf zetten als sidekick van Sven Kockelmann in de radioeditie van Goedemorgen Nederland in de nieuwe rubriek Het Europees Staatscircus. Go Kathalijne!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *