Canvassing in South Bend

Er was een slight change of plan, ik ben niet naar Gary, Indiana, gegaan, maar naar South Bend, home of de University of Notre Dame (zeg: noodurdeem). Indiana is een staat waar al sinds 1960 geen Democratische kandidaat is gekozen, dus het wordt hoog tijd dat daar verandering in komt. En het lijkt er ook echt aan te komen, Obama staat er nu een paar procentpunten voor op McCain. Het grote verschil echter is dat er in de hele staat maar 1 McCain office te vinden is, terwijl er ongeveer 50 Obama kantoren zijn. Oftewel, de campagne van McCain richt zich absoluut niet op Indiana, omdat ze denken dat die toch wel Republikeins stemmen. Nou, dan kennen ze ons nog niet…

Ik ben zaterdag om 6 uur opgestaan om om kwart voor 7 de trein te nemen. Het was de eerste trein die die dag reed, en hij zat al aardig vol met mensen, wat me wel wat verbaasde. Nou, ik had in het zuiden van de stad afgesproken met Debbie, die met nog twee andere vrouwen zou rijden. Debbie was een vrouw met drie kinderen, een dochter en twee zonen, waarvan er eentje nu in Irak zit en de andere er al een tour in Irak op heeft zitten.

We kwamen rond tien uur onze tijd (Indiana zit net in de andere tijdzone – Eastern time) aan in South Bend, waar de lokale staff al begonnen was met de uitleg over wat we moesten doen. Er waren ongeveer 50 mensen uit Chicago naar South Bend gekomen om mee te helpen. Het was allemaal goed georganiseerd, we kregen papieren met de wijk waar we naartoe moesten met routebeschrijving, zelfs adressen met namen en leeftijden van de mensen die we moesten ondervragen. We kregen folders mee om uit te delen, buttons op, bumperstickers op de auto en gaan met die banaan. We hebben aangebeld bij 95 huizen in totaal, maar het was zo’n mooie dag dat er niet veel mensen thuis waren helaas. Maar de meerderheid van de mensen die wel thuis waren waren toch wel Obama supporters. Het feit dat de campagne veel aandacht schenkt aan de mensen in Indiana kweekt een hoop goodwill hebben we gemerkt. De Republikeinen zijn er gewoon niet te vinden, overal waar je langsrijdt zijn alleen maar Obama yard signs en bumperstickers te vinden.

We moesten dus langs de deuren gaan bij verschillende mensen, en vragen of ze al geregistreerd waren als kiezer. We hadden formulieren meegekregen die ze konden invullen om zichzelf te registreren. Daarna moesten we vragen of ze voor Obama of McCain waren. Als ze stellig de laatste zeiden dan konden we zo omdraaien en weglopen, dan was er weinig te halen. (Terwijl ik dit schrijf zie ik een reclame van Amstel bier, “One damn good beer”, ik hoorde ineens iemand in het Nederlands zeggen “Laten we beginnen”) Maar goed, als ze Obama zeiden dan hadden we eigenlijk ook niet zoveel meer te doen, alleen bedanken voor de steun. Maar wanneer ze nog undecided waren dan begon het echte werk. Waren er nog vragen die we konden beantwoorden, wat waren de issues die ze belangrijk vonden en natuurlijk de foldertjes uitdelen.

We hebben veel aardige reacties gekregen, ook van mensen die niet per definitie voor Obama waren. Het feit dat we helemaal uit Chicago kwamen zorgde ervoor dat mensen best wilden luisteren naar ons verhaal. Er waren verhalen van mensen die met de huidige kredietcrisis bang waren hun baan en huis te verliezen, zelfs mensen die hun baan al waren verloren, een man die bang was dat Obama hem het recht op het houden van een wapen wilde afnemen, en Debbie kwam een marinier tegen die net uit Afghanistan terug was, wat voor haar heel speciaal was vanwege haar zoon.

Het was een leuke en spannende dag, veel mensen ontmoet die een bepaalde spirit hebben die je in Nederland niet snel tegenkomt, althans niet in deze mate. En de manier waarop deze mensen zich inzetten voor een politicus kom je al helemaal niet gauw tegen in Nederland. Ik blijf me daar nog steeds over verbazen, dat mensen hun vrije dagen opgeven om langs de deuren te gaan, en dan niet zomaar een dag, nee waarschijnlijk gaan ze nog een aantal weekends in oktober, en de laatste dagen van November zijn helemaal belangrijk. Blijft een vreemd volk, die Amerikanen.

Ik heb nog een paar foto’s gemaakt in Indiana.

Flickr Tag Error: Bad call to display set '72157607423214650'

2 comments
  1. Leuk dat die verbaasdheid over de Amerikanen van de positieve soort is! En leuk dat je dus behoorlijk een verschil kan maken. Als (ik bedoel natuurlijk wanneer) Obama wint heb je daar toch heel mooi aan bijgedragen.

    Sas

  2. Woohoooo, ik vind het allemaal zo stoer wat je daar doet! Het lijkt allemaal zo unreal, maar je doet het toch maar even. Wanneer Obama wint heb jij gewoon een steentje bijgedragen aan die winst, hoe cool is dat???? Ik ben wel een beetje jaloers nu haha (en ik ben niet eens van de politieke kant :p) Leuke foto’s ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *