RealClearPolitics: Alle peilingen uit de VS

EGP-gedelegeerde en GroenLinkser Bas Eijkhout wees me tijdens een verloren uurtje in Parijs op het peilingenoverzicht van RealClearPolitics. Deze site houdt alle (onpartijdige) peilingen in de VS bij peilingen bij en combineert ze tot een groot gemiddelde, het National RCP Avarage.

Maar zoals je weet, gaat het niet om de popular vote (wie haalt de meeste stemmen), maar om een districtenstelsel per staat. Wie de meeste stemmen haalt in een staat, wint alle kiesmannen van de hele staat. Daarom is het juist veel interessanter om te zien hoe de peilingen er per staat voorstaat. En dat is precies wat RealClearPolitics op basis van het gemiddelde van de peilingen aanbiedt.

Kaart met peilingen per staat (15 okt 2008)
Kaart met peilingen per staat (15 okt 2008)

Op de Electoral Map zie je precies in welke staten Obama en McCain sterk staan, waar ze wankel staan en waar ze gelijk staan. Onder de kaart staan de laatste wijzigingen per staat. Zo was swingstate Florida eerst nog leaning richting Obama, volgens de laatste peiling van eergisteren is het weer een toss up state. Daar weer onder zie je totale peilingen van alle staten, in volgorde van klein onderling tot groot onderling verschil. Helemaal onderaan zien we Illinois terug, daar leidt Obama met de grootste marge van +17.7 procentpunt. Zou dat iets te maken met onze extra campainger in Chicago?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *