Last Call 4 Change

Morgen is het dan eindelijk zo ver, de dag waarvoor ik twee maanden hier heb gewerkt: E-day. Het is de afgelopen dagen enorm druk geweest, er moesten nog veel mensen gebeld worden en de gegevens moesten nog in de database gezet worden. We zijn bezig met het allerlaatste project, Last Call 4 Change. Lange lijsten met namen en telefoonnummers komen non-stop uit de printers, worden verdeeld over 20 zogenoemde “satellite offices”, en worden dus gebeld. Het gaat erom om te weten te komen of mensen al hebben gestemd, of ze gaan stemmen, zoja op wie, en of ze weten waar hun stembureau is. Deze actie is op zaterdag begonnen door het hele land, en op die dag alleen al zijn er meer dan 450.000 telefoontjes gepleegd. Een enorm aantal, en waarschijnlijk een heel groot deel daarvan is vanuit Chicago gedaan.

De satellite offices worden bemand door vrijwilligers uit de Illinois headquarters. Zodoende was ik vorige week ook gevraagd of ik er ook eentje wilde runnen en daar ben ik natuurlijk op in gegaan. Dus zaterdag ben ik naar een kantoor van een lokale vakbond gegaan waar we een phone bank hebben opgezet. We hadden luxe stoelen, draadloos internet en een tv. Het enige dat we niet hadden waren mensen die kwamen bellen. Ik zou tussen 9 en 9 werken, maar ben rond half 3 weggegaan want er waren welgeteld twee mensen komen opdagen. Dat viel tegen, maar blijkbaar hebben andere phone banks het wel erg goed gedaan. Zondag daarentegen ben ik naar een ander vakbondskantoor gegaan, en daar was het blijkbaar heel druk geweest zaterdag, en ook zondag was de opkomst hoog. En weer heb ik me zitten verbazen over het aantal mensen dat zich vrijwillig inzet, hele dagen gaat zitten bellen en zomaar voor 20 mensen lunch verzorgen. Ook op het Illinois hoofdkantoor is het gekkenhuis geweest, zoveel mensen die overal een plekje zochten om te kunnen bellen; op de trap, op de grond, in gangetjes of staand tegen de muur.

In Amerika is het vrij normaal dat er de laatste dagen van de campagne nog erg veel gebeld wordt, om contact met mensen te krijgen zodat ze gaan stemmen. Meestal worden deze telefoontjes gepleegd door callcenters en telemarketers. Oftewel, moet er grof worden betaald om dit daadwerkelijk te kunnen doen. Deze keer echter heeft het campagneteam van Obama bepaald dat we het allemaal zelf kunnen, omdat we zo’n grote groep vrijwilligers hebben, en het geld dus niet te verspillen aan callcenters. En het blijkt dus ook te werken.

Vandaag ben ik naar het kantoor geweest, terwijl Jeroen de stad heeft ontdekt. Wederom was het erg druk, veel mensen die dagen vrij hebben genomen of lessen op school missen om te kunnen werken voor Obama. Maar we waren niet de enigen die hier hard werkten; er kwamen verschillende cameraploegen langs om te filmen en mensen te interviewen. Terwijl ik rondliep zag ik iemand met een NOS-microfoon dus ik zei “Hee, de NOS”. En dat leidde weer tot een interview voor NOS radio (wat overigens op dinsdagochtend wordt uitgezonden tussen 8 en half 9 op radio 1) en ook nog eentje voor de camera met Gerri Eickhof. Hou het dus in de gaten!

Naast al het harde werken is de stad al de hele week in de ban van het event in Grant Park. Vorige week kwamen de eerste geruchten dat Obama een speech ging geven in het park, mocht hij winnen. Binnen twee dagen was het bevestigd, en kregen alle mensen die in Illinois wonen en zich hebben aangemeld bij de Obama campagne een mailtje dat je je kon aanmelden voor kaartjes via internet. Er zijn 70.000 kaarten uitgegeven blijkbaar, maar burgemeester Daley verwacht minstens een miljoen mensen. Ik sta op de wachtlijst, zoals zoveel mensen. Ondertussen is het normaal gesproken openbare park omgetoverd tot een omheinde vesting waar je alleen met speciale kaarten binnen kunt, alle politieagenten in de stad moeten werken op 4 november, brandweermannen moeten hun uitrusting bij zich hebben voor het geval dat, en heeft Secret Services alle hoge gebouwen rondom het park ingenomen en worden er (naar men zegt) snipers ingezet. In andere woorden, het wordt een interessante dag morgen en jullie lezen later vast nog wel hoe het allemaal verlopen is.

15 comments
 1. Ook hier is de election fever losgebarsten. Nog eventjes en we weten het..morgen sta ik heel vroeg op om nog voor mijn college te kunnen stemmen. Geweldig om deel te kunnen nemen aan wat een historische verkiezing genoemd wordt.

  Geniet ervan morgen!!

 2. Hoi Joline,
  we hebben je zojuist (dinsdag 7.13 u.) op de radio gehoord. Prima helder verhaal !!
  Gisteren zagen we al vele vertrouwde beelden uit Chicago bij NOVA voorbij komen (Michigan Avenue, the Bean, Grant Park). Succes met alles vandaag! Spannend …..
  papa

 3. Hoi Joline,
  Wat fijn,en spannend,om je op dinsdagmorgen al zo vroeg op de radio te horen…Vandaag de grote dag.Ontzettend veel succes,en liefs…mama.

 4. Het komt allemaal nu wel eng dicht bij…. Veel plezier morgen! Wij beginnen hier vanacht al met een soort laatste GOTV!

 5. Mag ik je handtekening? Leuk zeg! Als het goed is, is ook alles terug te horen op http://www.radio1.nl.

  Veel Chicago op tv de afgelopen dagen! Succes met de ongetwijfeld enorm drukke tijd en heel veel plezier! Onvergetelijke tijd moet het zijn.

  Martijn

 6. Heeeel veel plezier en succes!!! Je gaat daar onderdeel maken van geschiedenis, ongeacht de uitkomst. Hoe stoer is dat??? Heb je interview jammer genoeg gemist, maar zal eens kijken of ik hem online kan beluisteren. Wij gaan op naar de ‘Nacht van het witte huis’, oftewel, enorm proberen om van 10 uur savonds tot 10 uur sochtends wakker te blijven…een hele opgave haha 😉

 7. Spannend de laatste uurtjes tikken weg!! Echt tof hoe ahrd je hebt meegewerkt aan de campagne. Jij hebt die kaarten dubbel en dwars verdiend, nu ze nog even bemachtigen. Hoop echt dat je ernaar toe kan. Wij hebben er hier ook allemaal zin in!!!

  Heel veel plezier

  xxx Mindy

 8. Super cool Joline, ik heb je net terug kunnen horen op internet! Heel professioneel! Alleen ehm……. student politicologie?! Zet hem op vanavond 😀

 9. hoi joline
  de laatste loodjes voor jou

  en gecondoleerd met het verlies van oma obama

  het zal feest worden in chicago,
  ik hou alles in de gaten
  doei en groetjes ook voor jeroen
  tante susan

 10. Het interview met Gerri Eickhof is (nog) niet uitgezonden, maar we hebben je wel gespot in je ‘kantoor’ tijdens het 6-uur nieuws !
  Ook oma Suijkerbuijk heeft je aan het werk gezien.
  papa

 11. Hoi Joline,
  Zelfs in het land der Belgen,en wel bij oma Kools,ben je gezien…
  want wederom liep je door het Obama-kantoor,nu tijdens het
  het nieuws van 20 uur…..
  Oma Suijkerbuijk belde ook nog enthousiast op…weer gezien !!!!
  Liefs mama.

 12. Ha die Joline,
  Vanavond nog even je interview geluisterd en je ook nog life gezien bij het journaal.
  Niet alleen wij, Sigrid en Rob A. belden nog. Goed he, nog even en je werk zit erop. We gaan nu slapen en horen morgen wat het geworden is.
  Lieve groet, Hans en lenie

 13. Hoi Joline en Jeroen,
  Proficiat met de overwinning van Barack Obama ! We hebben zojuist zijn speech in Grant Park gezien (6.00 u), als het allemaal uitkomt gaan ze daar een mooie toekomst tegemoet.
  Toch maar mooi dat je daar je bijdrage aan hebt geleverd. Hopelijk heb je nog kaartjes kunnen bemachtigen voor Grant Park, al denk ik dat je ook in de aanpalende straten (MIchigan Avenue, Adams Street, Jackson Avenue) ook wel het een en ander hebt meegekregen.
  Nog een feestelijke avond en voor straks welterusten,
  liefs papa en mama

 14. proficiat
  geweldig dat je (julie) dat hebben kunnen mee maken. geniet van het feest en de vakantie
  groet hans en lenie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *